Máte doma staré listiny? Štát za ne ponúkne aj tisícky eur

TA3 SITA
12.6.2017 11:10

Ministerstvo vnútra vykupuje do štátneho vlastníctva historické listiny. Ak teda máte doma dokumenty, ktorých ste ochotní sa zbaviť, štát vám za ne zaplatí.

Máte doma staré listiny? Štát za ne ponúkne aj tisícky eur
SITA/Marko Erd

Dokumenty cisárov či kráľov

Ako sa uvádza v zmluvách zverejnených v Centrálnom registri zmlúv, rezort napríklad za 14 000 eur kúpil listinu cisárovnej a uhorskej kráľovnej Márie Terézie z 25. augusta 1750, ktorou povýšila Antona Medňanského do barónskeho stavu a zároveň mu polepšila rodový erb.

Za 15 000 eur kúpil rezort listinu cisára a uhorského kráľa Leopolda I. z roku 1666, ktorou povyšuje Martina Jacobiho inak Lániho, jeho manželku Alžbetu Olmuczerin a ich deti Krištofa, Urbana, Martina a Antona do šľachtického stavu a udeľuje im rodový erb.

Rezort od súkromného vlastníka zakúpil aj listinu uhorského kráľa Ferdinanda II. z r. 1647, ktorou vyhlasuje darovanie časti panstva Beckov Jonášovi Medňanskému, jej nákup vyšiel na 11 000 eur.

Existuje špeciálny odbor

Do vlastníctva ministerstva putuje aj listina Konventu kláštora Panny Márie v Turci z r. 1498 o zálohovaní obce Trebostovo prepoštom Svoradom Rafaelovi de Maythe v hodnote 12 000 eur alebo listina Nitrianskej kapituly z roku 1385 o "zálohovaní pozemkov v Šuriankach Imrichom syna Imricha zo Šurianok Jakubovi Assu z Kirtu" v hodnote 8 000 eur.

Odbor archívov a registratúr ministerstva vnútra má podľa zákona na starosti ústrednú evidenciu archívnych dokumentov v SR, vypracúva tiež koncepciu rozvoja štátnych ústredných archívov a štátnych archívov a riadi Slovenský národný archív, Štátny ústredný banský archív a štátne archívy pri výkone odborných archívnych činností a výkone štátnej správy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok