Katalánskeho vodcu obvinili za vlaňajšie referendum o nezávislosti

TASR TA3
29.9.2015 15:35

Proti predsedovi vlády Katalánska Arturovi Masovi vzniesli obvinenie, že vlani v novembri usporiadal referendum o nezávislosti tohto regiónu na severovýchode Španielska.

Na rade sú výsluchy

Prokuratúra v Barcelone súčasne vyzvala Masa a dve členky jeho vlády: bývalú podpredsedníčku vlády Joanu Ortegovú a radkyňu pre záležitosti školstva Irene Rigauovú, aby sa 15. októbra dostavili na výsluch v súvislosti s podozrením z vyvolávania občianskej neposlušnosti, ktorého sa mali dopustiť vlani na jeseň organizovaním verejnej konzultácie o nezávislosti Katalánska.

Pôvodne sa vlani malo konať v tejto záležitosti referendum, ktorého konanie však španielsky ústavný súd zablokoval. V dôsledku toho sa katalánska vláda rozhodla usporiadať nezáväzné hlasovanie. Aj tento zámer označili španielske súdy za protiprávny, ale hlasovanie sa uskutočnilo aj napriek tomu. Z 2,3 milióna voličov sa ich za nezávislosť regiónu vyslovilo 1,9 milióna.

Prejav občianskej neposlušnosti

Prokuratúra teraz Masa obvinila z nerešpektovania rozhodnutia súdu, zneužívania úradu a protiprávneho vynakladania financií z vládneho rozpočtu. Za prejav občianskej neposlušnosti a zneužívanie funkcií im hrozí zákaz vykonávať verejnú funkciu, za protiprávne nakladanie s peniazmi trest od troch do šiestich rokov väzenia.

K obvineniu Masa a k jeho predvolaniu na výsluch došlo len dva dni po víťazstve prívržencov nezávislosti Katalánska v regionálnych voľbách, v ktorých získali v katalánskom parlamente absolútnu väčšinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok