Sagan sa v 2. etape Okolo Švajčiarska umiestnil ôsmy, triumfoval Gilbert

TA3 TASR
11.6.2017 19:10

Belgičan Phillipe Gilbert sa stal víťazom druhej etapy cyklistických pretekov Okolo Švajčiarska. Slovák Peter Sagan obsadil na trati dlhej 172,2 km v záverečnom špurte ôsmu priečku. Žltý dres si pred treťou etapou oblečie Švajčiar Stefan Küng, ktorý má náskok jednej sekundy pred dvojicou Michael Matthews a Tom Dumoulin.

Sagan sa v 2. etape Okolo Švajčiarska umiestnil ôsmy, triumfoval Gilbert
SITA/AP

Do čela sa dostala šestica

Po úvodnom prológu čakala na pretekárov kopcovitá etapa, ktorá pozostávala zo štyroch okruhov v meste Cham. Hlavnou prekážkou na trati bolo stúpanie Horben, ktorého priemerný sklon prekročil osem percent. Od vrcholu kopca zostávalo do cieľa 23 kilometrov.

Už v úvode sa do úniku dostala šestica jazdcov, Hansen, Dunne, Dougall, Duchesne a Van der Lijcke, ktorá zbierala body na vrchárskych i rýchlostných prémiách. Skupina utečencov si v jeden okamih vypracovala až šesťminútový náskok, potom však pelotón zrýchlil a 42 kilometrov pred cieľom pred posledným stúpaním na Horben strácal už iba dve a pol minúty. To už nebol vo vedúcej skupine Norman a tak vpredu spolupracovala iba pätica pretekárov.

Sagan sa vyšvihol v závere

Tridsať kilometrov pred cieľom zdržal pelotón pád jedného z jeho členov, ale nemal výraznejší vplyv na dianie na trati. Naopak, 27 km pred cieľom strácal "balík" na päticu cyklistov už len 55 sekúnd. O dva kilometre ďalej už boli všetci jazdci pokope, no v klesaní sa dopredu dostala trojica Costa, Bakelants a Caruso, ktorá si vypracovala náskok vyše 20 sekúnd. Aj tento pokus bol však 5 km pred koncom zlikvidovaný a tak bolo zrejmé, že o víťazovi etapy sa rozhodne v záverečnom hromadnom špurte.

Slovenský reprezentant Peter Sagan sa pred záverom držal okolo desiateho miesta, tesne pred cieľom ho však skupina jazdcov pred ním dokázala "zavrieť" a Sagan napokon došpurtoval na ôsmej pozícii. Celkovo je piaty. Z triumfu sa tešil bývalý majster sveta Gilbert z tímu Quick Step. Küng prevzal dres lídra pretekov od víťaza prológu Austrálčana Rohana Dennisa, ktorý sa zaplietol do hromadného pádu.

Výsledky 2. etapy (Cham - Cham, 172,2 km):

1. Philippe Gilbert (Bel./Quick-Step) 4:22:36 h,

2. Patrick Bevin (N.Zél./Cannondale-Drapac Pro Team), 3. Anthony Roux (Fr./FDJ), 4. Michael Albasini (Švaj./ORICA - Scott), 5. Matteo Trentin (Tal./Quick-Step Floors), 6. Marcus Burghardt (Nem./Bora Hansgrohe), 7. Niccolo Bonifazio (Tal./Bahrain Merida Pro Team), 8. Peter SAGAN (SR/Bora Hansgrohe), 9. Valerio Conti (Tal./UAE Team Emirates), 10. Michael Matthews (Aus./Team Sunweb)-všetci rovnaký čas.

Celkové poradie po 2. etape:

1. Stefan Küng (Švaj./BMC Racing Team) 4:29:08 h,

2. Matthews +1,

3. Tom Dumoulin (Hol./Team Sunweb) +1,

4. Lars Boom (Hol./Lotto NL-Jumbo) +4,

5. Peter SAGAN +8,

6. Damiano Caruso (Tal./BMC) +10,

7. Michael Albasini (Švaj./Orica-Scott) +11,

8. Hugo Houle (Kan./Ag2R) +12,

9. Bevin +13,

10. Trentin +14

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok