Taxikári tiahli Bratislavou, prekáža im Uber aj čierna práca

TA3 SITA
28.9.2015 16:06

Približne dve stovky taxíkov vyrazili z parkoviska v Petržalke na protestnú jazdu Bratislavou. Ukončili ju na Námestí SNP. Prekáža im nový silný konkurent, smarfónová služba Uber, ale aj čierna práca.

Z Petržalky na Námestie SNP

Autá prešli cez Most SNP do bratislavského Starého Mesta. prešli okolo ministerstiev dopravy a financií či Úradu vlády a jezdu zakončili na Námestí SNP. V centre množstvo taxíkov spôsobilo dopravné problémy, niektoré linky MHD meškali.

Taxíky chceli prechádzať mestom maximálnou rýchlosťou 40 kilometrov za hodinu. Predseda Únie taxikárov z Bratislavy Ondrej Wenzl kolegov vyzval, aby dodržiavali predpisy a plánovanú trasu prešli bez prerušenia. Wenzl vyhlásil, že bratislavskí taxikári majú podporu svojich košických kolegov. Zároveň nevylúčil aj ďalšie protestné akcie.

Štyri požiadavky

Únia taxikárov z Bratislavy chcela svojím protestom upozorniť napríklad na činnosť americkej firmy Uber, ktorá na základe smartfónovej aplikácie poskytuje v Bratislave alternatívnu prepravu osôb. Vodiči jazdiaci pre Uber lacnejšie ako bežné klasické taxíky ani ich autá totiž nespĺňajú podmienky pre prevádzku osobnej prepravy.

Únia preto žiada zakázanie aktivít Uberu, ktorý podľa nej nerešpektuje a vedome porušuje zákony, ponúka nelegálnu prácu cez rôzne agentúry neregistrovaným vodičom, čím vytvára priestor na daňové úniky, ohrozuje bezpečnosť občanov a podnikanie legálnych taxikárov. 

Ďalšie tri zo štyroch požiadaviek Únie taxikárov z Bratislavy sa týkajú problémov pri prevádzkovaní taxi služby v Bratislave, ale aj na Slovensku. Jednou z nich je zavedenie pevnej ceny za poskytovanie tejto služby. Únia žiada zmeniť zákon o cenách, aby mestá mohli určovať cenu za miesto pre taxíky. Pevná cena by podľa taxikárov mala byť na jeden kilometer, za nástupné a čakanie. 

Taxikári žiadajú aj zakázanie čiernej práce, ktorá je niekedy krytá podpisovaním fiktívnych pracovných zmlúv. Zároveň chcú zabrániť zrušeniu osvedčení o odbornej spôsobilosti vodičov taxi k 4. decembru, ak nemajú vyznačenú platnosť. Mala by tomu zabrániť zmena v zákone o cestnej doprave v kompetencii ministerstva dopravy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok