USA pomáhajú Filipínam získať späť mesto, ktoré obsadili islamisti

TA3 TASR
10.6.2017 14:38

Príslušníci amerických špeciálnych jednotiek pomáhajú filipínskej armáde v boji s islamskými militantmi, ktorí obsadili časť mesta Marawi na ležiacom na ostrove Mindanao. Oznámilo to veľvyslanectvo USA v Manile, ktoré však z bezpečnostných dôvodov odmietlo uviesť podrobnosti.

USA pomáhajú Filipínam získať späť mesto, ktoré obsadili islamisti
SITA/AP

Agentúra AP s odvolaním sa na svojho redaktora a fotografa uviedla, že v piatok videli nad Marawi hliadkovacie lietadlo amerického námorníctva P3 Orion, ktoré však do bojov nezasiahlo. "Nemáme dostatočné vybavenie na sledovanie, preto sme požiadali americkú armádu o pomoc, ktorá nie je bojová," citovala AP filipínskeho brigádneho generála Restituta Padillu.

Trinásť príslušníkov filipínskej námornej pechoty zahynulo v piatok v prudkých bojoch s islamskými militantmi, ďalších 40 vojakov utrpelo zranenia. Podľa hovorcu armády prišlo o život aj najmenej 20 civilistov a vyše 130 militantov.

Boje o Marawi sa začali 23. mája po tom, ako pokus vládnych síl o zadržanie oblastného vodcu militantov napojených na extrémistickú organizáciu Islamský štát vyvolal obsadenie tohto mesta islamistami. Filipínsky prezident Rodrigo Duterte v tejto súvislosti vyhlásil na ostrove Mindanao stanné právo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok