Nechajte to tak, žiadal Trump. Výpoveď exšéfa FBI je udalosťou

TA3 SITA ČTK
8.6.2017 14:17

Politickou udalosťou roka nazývajú verejné vypočúvanie bývalého šéfa FBI, ktorého Donald Trump za nejasných okolností vyhodil. James Comey vo zverejnených častiach výpovede hovorí napríklad o prezidentovom strachu z vyšetrovania ruských zásahov do volieb.

Nechajte to tak, žiadal Trump. Výpoveď exšéfa FBI je udalosťou
SITA/AP

Prvé verejné vystúpenie

Výpoveď má odznieť pred senátnym výborom na kontrolu tajných služieb. Pod prísahou by to mal uviesť bývalý šéf FBI James Comey. Text jeho výpovede už v predstihu unikol do médií. Trump odvolal Comeyho z postu šéfa FBI 9. mája a jeho výpoveď pred komisiou bude odvtedy jeho vôbec prvým verejným vyhlásením.

Skutočnosti, ktoré bývalý šéf FBI vo výpovedi uvádza, naznačujú, že dôvodom odvolania bola zrejme Comeyho neochota smerovať vyšetrovanie údajných vzťahov medzi Moskvou a Trumpovými ľuďmi tak, ako to vyhovovalo americkému prezidentovi. Trump ho údajne dokonca žiadal, aby "nechal tak" vtedajšieho poradcu prezidenta pre otázky národnej bezpečnosti Michaela Flynna.

Comeyho podľa jeho výpovede Trumpove slová tak znepokojili, že si ich začal bezprostredne po stretnutiach či telefonátoch s prezidentom zaznamenávať.

Zaznamenával si neobvyklé výroky

K prvému stretnutiu, na ktorom zazneli z Trumpovej strany podľa Comeyho neobvyklé výroky, prišlo koncom januára v Bielom dome a americký prezident sa na ňom vtedajšieho šéfa FBI pýtal, či si praje zostať v úrade. "Prekvapilo ma to, keďže mi  viackrát počas predchádzajúcich konverzácií povedal, že dúfa, že v úrade zotrvám, a ja som ho uistil, že to mám aj v úmysle," uvádza Comey.

Bývalý šéf FBI cituje Trumpa, ktorý mu na stretnutí údajne povedal, že "potrebuje, a aj vyžaduje lojalitu". Comey mu podľa vlastných slov odvetil, že od neho môže "vždy očakávať úprimnosť". "To je to čo potrebujem - úprimnú lojalitu," odvetil mu vraj Trump.

Na ďalšom stretnutí 14. februára v Oválnej pracovni Bieleho domu Trump Comeymu podľa jeho slov otvorene povedal, že si praje, aby sa príliš nerozmazávali niektoré okolnosti okolo - vtedy čerstvo odvolaného - bývalého prezidentovho poradcu pre národnú bezpečnosť Flynna. Práve on je jedným z ľudí podozrievaných z blízkych vzťahov s moskovským vedením, ktoré sa údajne snažilo ovplyvniť predvolebnú kampaň v USA a zaistiť tak víťazstvo Trumpa na úkor jeho protikandidátky Hillary Clintonovej.

Reč bola aj o Flynnovi

Trump Comeymu údajne povedal, že Flynn "neurobil nič zlé tým, že sa rozprával s Rusmi" a že dôvod, prečo musel odísť z pozície jeho poradcu, je úplne iný. "Dúfam, že budete vedieť nájsť spôsob, ako to nechať tak - ako nechať tak Flynna," cituje vo svojej výpovedi Comey amerického prezidenta.

K ďalšej komunikácii podľa neho došlo 30. marca, keď prezident zavolal do centrály FBI a Comeymu sa posťažoval, že vyšetrovanie údajných nadštandardných vzťahov medzi ľuďmi blízkymi súčasnej americkej administratíve a Kremľom nad ním visí "ako mrak a oslabuje jeho schopnosť konať v záujme vlasti". Trump bývalému šéfovi FBI údajne hovoril, že on sám sa s ľuďmi v Kremli nikdy o ničom zvláštnom nerozprával, keďže vždy sa domnieval, že ho nahrávajú.

"Spýtal sa ma, čo by sme mohli spraviť pre to, aby sme ten mrak zahnali," uvádza Comey vo svojej výpovedi. Bývalý šéf FBI na to údajne prezidentovi odpovedal, že túto záležitosť vyšetrujú tak rýchlo, ako sa len dá.

Politická udalosť roka

Prezident vraj Comeymu zavolal opäť po takmer dvojtýždňovej prestávke 11. apríla a žiadal ho, aby zverejnil, že samotného Trumpa v súvislosti s touto kauzou nevyšetrujú. Comey mu odvetil, že jeho žiadosť už odovzdal zastupujúcemu generálnemu prokurátorovi.

Na Trumpovu vyhrážku, že sa asi budú musieť na zastupujúceho generálneho prokurátora obrátiť "jeho ľudia", ho Comey posmelil, že by to asi naozaj mali urobiť, namiesto toho, aby túto záležitosť riešili cez neho. "To bolo posledný raz, čo sme s prezidentom Trumpom hovorili," uzatvára svoju výpoveď Comey.

O verejné vypočúvanie Jamesa Comeyho je veľký záujem. Intenzívne na to pripravujú nielen americkí novinári, politológovia a poslanci, ale aj majitelia reštaurácií a barov. Tí vo svojich podnikoch očakávajú nával hostí ako pri "Super Bowle". Porovnávanie priameho prenosu z vypočúvania s finále amerického futbalu nie je podľa agentúry AP prehnané, pretože výsluch označujú médiá za vrcholnú politickú udalosť roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok