Severná Kórea odpálila sériu rakiet, Američania sú v pozore

TA3 TASR ČTK
8.6.2017 06:29

Severná Kórea odpálila z východného pobrežia krajiny viacero balistických rakiet. S odvolaním sa na juhokórejskú armádu to oznámila juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Znepokojivý technologický pokrok

"Severná Kórea vystrelila dnes ráno viacero neidentifikovaných striel, predpokladáme, že raketových striel zem-loď, z blízkosti mesta Wonsan v provincii Kangwon," citovala juhokórejský Zbor náčelníkov štábov ozbrojených síl tlačová agentúra DPA. Japonská vláda podľa tlačovej agentúry Kjódo potvrdila odpálenie rakiet.

Šéf americkej Agentúry pre protiraketovú obranu James Syring označil technologický pokrok v severokórejskom vývoji balistických striel v uplynulých šiestich mesiacoch za veľmi znepokojivý. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pentagón zmenil hodnotenie

Syring vypovedal pred výborom pre záležitosti armády a kongresmanom povedal, že povinnosťou jeho úradu je predpokladať, že KĽDR je už schopná zasiahnuť americké územie balistickou strelou s jadrovou hlavicou.

Pentagón medzitým v reakcii na májový úspešný test ochranného štítu pred medzikontinentálnymi raketami aktualizoval hodnotenie americkej schopnosti brániť sa proti balistickým strelám. Doteraz Pentangón označoval kapaciu protiraketového systému za obmedzenú, teraz uvádza, že skúška preukázala schopnosť USA brániť svoje územie pred "malým počtom striel stredného či medzikontinentálneho doletu," napísala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok