Rakúsko verí, že stovky utečencov prijmeme napriek gabčíkovskému referendu

TA3 ČTK
3.8.2015 13:36

Rakúske ministerstvo vnútra vychádza z toho, že môže dočasne umiestniť v Gabčíkove až 500 utečencov aj napriek výsledku nedeľňajšieho referenda. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na hovorcu ministerstva.

Platná dohoda

Hovorca rakúskeho ministerstva vnútra poukázal na to, že Rakúsko má so slovenskou vládou uzatvorenú platnú dohodu. Z Bratislavy vraj nie sú "žiadne signály", že by sa na tejto dohode po nedeľňajšom hlasovaní v Gabčíkove niečo zmenilo.

Referenda sa v Gabčíkove zúčastnilo vyše 58 percent voličov. Na otázku "Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora pre migrantov v účelovom zariadení Slovenskej technickej univerzity?" ich takmer 97 percent odpovedalo kladne.

Slovenské ministerstvo vnútra dalo vopred na vedomie, že do ľudového hlasovania nebude zasahovať, pretože podľa zákona jeho organizácia patrí do výkonu samosprávy obce. Zároveň ale upozornilo, že v súlade so zákonom nie je povinné sa výsledkom tohto referenda riadiť.

Utečenecké tábory sú preplnené

Memorandum o dočasnom ubytovaní 500 migrantov momentálne umiestnených v rakúskom utečeneckom tábore Traiskirchen podpísali ministri vnútra oboch krajín, Robert Kaliňák a Johanna Miklová-Leitnerová, 21. júla vo Viedni.

Agentúra APA v tejto súvislosti napísala, že 250 by ich malo na Slovensko doraziť v auguste a zvyšných 250 v septembri. Rakúsko patrí k európskym štátom, ktoré majú veľké problémy s prívalom migrantov z Blízkeho východu a z Afriky.

Počet žiadateľov o azyl v tejto alpskej krajine vzrástol v prvej polovici tohto roka na 28.400, čo je oveľa viac ako za celý minulý rok. Utečenecké tábory v Rakúsku sú preplnené. Najväčší z nich, Traiskirchen, koncom minulého týždňa oznámil, že v ňom žije už viac ako 4000 utečencov. Pôvodná kapacita tohto zariadenia je pritom polovičná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok