Bohatý Katar je v izolácii, vystrašení ľudia vtrhli do obchodov

TA3 TASR
6.6.2017 08:32

Katar je jednou z najbohatších krajín sveta, ľudia tam však momentálne v panike vykupujú tovar v obchodoch. Dôvodom je diplomatická izolácia, do ktorej sa Katar dostal pre obvinenia z podpory terorizmu. Styky s ním prerušilo niekoľko okolitých krajín.

Ostrovy sú proti podpore terorizmu

Diplomatická kríza okolo Kataru sa prehlbuje. Vzťahy s touto krajinou prerušilo už šesť štátov. Okrem Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov, Bahrajnu, Jemenu a Egypta sa ku kritike tamojšej vlády pridalo aj súostrovie Maldivy. Katar podľa nich podporuje terorizmus a destabilizuje bezpečnosť na Blízkom východe. Krajina obvinenia odmieta.

Zmienené krajiny pristúpili k izolácii Kataru, bohatého na energetické komodity, blokovaním jeho pozemných, vzdušných a námorných trás. Maldivské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že krajina presadzuje politiku podpory mieru a stability na Blízkom východe. Rozhodnutie padlo z dôvodu, že Maldivy sú rozhodne proti aktivitám, ktoré podporujú terorizmus a extrémizmus.

resized-0a000002-4b4d-c944_0a000002-5ca0-ae73.jpg

Styky prerušili aj s Iránom

Diplomatické vzťahy medzi Maldivami a Katarom boli nadviazané v roku 1984. Maldivy s prevažne sunnitským moslimským obyvateľstvom však takisto zápasia s extrémizmom. Veľa Maldivčanov odchádza bojovať do vojnových konfliktov v zahraničí.

Maldivy minulý rok prerušili 40-ročné diplomatické styky aj s Iránom, tvrdiac, že politika Teheránu na Blízkom východe škodí mierovému procesu a bezpečnosti v danom regióne. Rozhodnutie Maldív prerušiť diplomatické vzťahy s Iránom aj Katarom odzrkadľuje ich vzrastajúcu náklonnosť k Saudskej Arábii, ktorá v roku 2015 otvorila na Maldivách svoje veľvyslanectvo, ponúkla tamojšej vláde peňažné granty a začala vyjednávania o investičných programoch s touto krajinou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok