Maďarský prezident Pál Schmitt odstúpil z funkcie

TASR
2.4.2012 13:41

Maďarský prezident Pál Schmitt odstúpil z funkcie. Z prezidentského úradu odchádza po plagiátorskej afére, pre ktorú mu jeho domovská univerzita v Budapešťi minulý týždeň odobrala doktorský titul. Schmittov odchod z funkcie už odsúhlasil aj parlament.

Ochrana osobnosti je v zmysle zákonov prijatých parlamentom právom každého, zdôraznil prezident a dodal, že vo veci svojej dizertačnej práce bola verejnosť zavádzaná. Schmitt položil otázku: "Koho záujmom môže byť súčasne s diskreditovaním Maďarska ľudsky ponížiť prezidenta a pošliapať jeho česť?"

Hlava štátu podčiarkla, že svoju prácu si doposiaľ vykonávala v súlade s ustanoveniami ústavy, podľa svojich najlepších schopností a s pokorou. "Božia vôľa a vaša dôvera ma postavili pred veľkú úlohu, ktorú som bezo zvyšku splnil," dodal prezident.

Podľa ústavy prezident stelesňuje jednotu národa, pokračoval Schmitt. "Pre mňa to znamená, že v terajšej situácii, keď moja osobná záležitosť môj milovaný národ skôr rozdeľuje, než spája, považujem za svoju povinnosť ukončiť túto službu a vzdať sa prezidentského mandátu," vyhlásil.

"Boh žehnaj Maďarsku a vašej práci," zvolal Schmitt v závere prejavu, ktorý poslanci zákonodarného zboru ocenili potleskom.

 

Prezidentove právomoci po odstúpení Schmitta prevezme László Kövér

Právomoci maďarského prezidenta po odstúpení Pála Schmitta až do vymenovania novej hlavy štátu prevezme predseda Národného zhromaždenia László Kövér. Vyplýva to z oznámenia, ktoré zverejnila tlačová služba maďarského parlamentu.

Predseda frakcie Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz János Lázár vyjadril Schmittovi vďaku za jeho dvojročnú prácu. Na adresu opozície poznamenal, že Schmitt bol vhodným a dôstojným prezidentom Maďarska, pretože vyhral dve olympiády, bol predsedom Maďarského olympijského výboru, uznávaným funkcionárom Medzinárodného olympijského výboru a bol aj poslancom Európskeho parlamentu. Parlament by podľa Lázára mal čo najskôr prijať uznesenie o odstúpení hlavy štátu, aby bolo možné následne neodkladne zvoliť nového prezidenta.

Predseda opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Attila Mesterházy v reakcii na odstúpenie prezidenta vyhlásil, že celá krajina čakala tento krok. Zopakoval svoj dávnejší návrh, aby demokratické strany spoločne postavili prezidentského kandidáta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok