Zomrel jeden z najväčších hispánskych spisovateľov Juan Goytisolo

TA3 SITA
4.6.2017 20:15

Jeden z najväčších súčasných autorov španielskeho jazyka Juan Goytisolo, spisovateľ a laureát Cervantesovej ceny za rok 2014, zomrel. Autor Súboja v raji skonal vo veku 86 rokov vo svojom dome v marockom Marrakéši.

Zomrel jeden z najväčších hispánskych spisovateľov Juan Goytisolo
SITA/AP

Romány a knihy esejí Juana Goytisola boli preložené do mnohých európskych jazykov, vrátane slovenčiny a češtiny. Spisovateľ vydal okrem Súboja v raji aj diela Ostrov (1970) a Na predmestí Barcelony (1962). Goytisolo bol neúnavným krikom v prospech slobody národov, už v 50. rokoch stál v opozícii proti frankistickému režimu, domáhal sa uznania práv homosexuálov a neváhal sa verejne postaviť za to, v čo pevne veril.

V 60. rokoch kritizoval neslobodu a totalitný režim v Sovietskom zväze. Po sovietskej invázii Československa v roku 1968 navštívil na pozvanie Zväzu československých spisovateľov Prahu a po tejto návšteve inváziu verejne odsúdil vo francúzskom časopise Les Temps Modernes, ktorý riadili Simone de Beauvoir a Jean-Paul Sartre. Prahu navštívil aj v roku 2012 v rámci Festivalu spisovateľov. Goytisolo bol po mnoho rokov kandidátom na Nobelovu cenu za literatúru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok