Na únikovej ceste z Mósulu ležali desiatky tiel vrátane detí

TA3 ČTK
3.6.2017 21:59

Pri úteku pred bojovníkmi Islamského štátu bolo zabitých množstvo civilistov. Utekali zo štvrtí v Mósule ovládanými islamistami. O mŕtvych telách ležiacich na ceste, blízko frontovej línie informovala agentúra Reuters.

Zhadzovali letáky

Telá podľa agentúry patria mužom, ženám i deťom. Vrecia, v ktorých utekajúci niesli svoje osobné veci, boli pohádzané okolo cesty vedúcej von z mesta zo štvrte Zandžili. Stovkám ďalších civilistov sa podarilo utiecť. Niektorí z nich sú zranení, niektorí očividne niesli v prikrývkach mŕtve telá.

Iracká armáda spustila operáciu, ktorej cieľom je dobyť poslednú časť Mósulu, ktorú majú pod kontrolou radikálni islamisti. Ich organizácia v tomto druhom najväčšom irackom meste je podľa expertov na pokraji porážky. Doteraz sa irackej armáde v spolupráci s medzinárodnou koalíciou podarilo dobyť 90 percent územia mesta.

Iracké letectvo pred začiatkom ofenzívy zhadzovalo do časti Mósulu, ovládanej Islamským štátom, letáky vyzývajúce miestnych obyvateľov, aby oblasť z bezpečnostných dôvodov okamžite opustili s tým, že vláda zabezpečí ich prepravu do bezpečia. Mnohí experti a humanitárne organizácie ale tento sľub spochybnili a poukázali na to, že príslušníci IS na utekajúcich civilistov útočili už predtým.

Do posledného muža

Enkláva, na ktorú sa ofenzíva sústreďuje, zahŕňa predovšetkým Staré mesto a štvrte na brehu rieky Tigris. Operáciu s cieľom dostať Mósul z rúk islamistov spustila iracká armáda, ktorú zo vzduchu podporuje medzinárodná koalícia vedená USA, už vlani na jeseň.

Východnú časť mesta sa podarilo dobyť v januári. Od februára sa snaží iracká armáda dobyť západ. Od začiatku ofenzívy z mesta utieklo cez 730.000 civilistov. Bojovníci IS sa stiahli do husto zastavaného Starého mesta, kde je stále okolo 100.000 civilistov. Odhaduje sa, že islamistov v Mósule zostáva niekoľko stoviek. Samozvaný kalif Islamského štátu abú Bakr Bagdádí bojovníkov vyzval, aby mesto bránili do posledného muža.

Úplné dobytie Mósulu by bolo ťažkou ranou pre Islamský štát, ktorý podľa Bagdadu v súčasnosti ovláda už len asi sedem percent irackého územia. V roku 2014 mali pritom radikáli pod kontrolou asi tretinu Iraku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok