Real sa zapísal do histórie. Pozdvihol ušatú a obhájil titul

TA3 TASR
3.6.2017 23:06

Futbalisti Realu Madrid zvíťazili vo finále Ligy majstrov 2016/2017 nad Juventusom Turín 4:1. Do svojej vitríny získali už rekordnú 12. trofej za prvenstvo v Európskom pohári majstrov.

Real sa zapísal do histórie. Pozdvihol ušatú a obhájil titul
SITA/AP

Rekordný triumf

Real sa tiež stal prvým klubom, ktorý v novodobej histórii LM obhájil zisk "ušatej trofeje", keď predtým to naposledy dokázalo ešte v EPM v roku 1990 AC Miláno. Na Millennium Stadium v Cardiffe bol mužom finále portugalský útočník "bieleho baletu" Cristiano Ronaldo. Strelil dva góly, stal sa prvým hráčom, ktorý skóroval v troch finále LM, a tiež s 12 gólmi najlepším strelcom prestížnej súťaže v tomto ročníku pred 11-gólovým Lionelom Messim z FC Barcelona.

Úradujúci španielsky majster tiež v tejto súťaži ako prvý klub pokoril hranicu 500 gólov po prvom zásahu CR7. Brankár "Bianconeri" Gianluigi Buffon sa mohol stať vôbec najstarším hráčom s trofejou, triumf v LM mu ale stále uniká. "Zebry" neuspeli v boji o tretí titul klubového kontinentálneho šampióna a majú na konte najviac finálových prehier.

Kvalitný štart

Predpovede o prílišnej taktickej bitke vo finále sa nenaplnili a fanúšikovia videli od prvých minút očakávanú kvalitu. Juventus začal aktívnejšie, hlavička Higuaina ale Navasa ani len nevystrašila. V 6. minúte už oveľa nebezpečnejšie pálil spoza šestnástky Pjanič, Navas jeho prízemnú strelu k pravej žrdi výborne zlikvidoval.

Real potom tvoril kombinačné pavučiny, mal loptu viac na kopačkách, ale zväčša v úctivej vzdialenosti od Buffonovej brány. No potom, z prvej nebezpečnejšej akcii, z ničoho nič gólovo udrel. V 20. minúte Cristiano Ronaldo zakombinoval s Carvajalom, počkal si na jeho spätnú prihrávku a strelou k pravej tyčke, ktorú ešte jemne tečoval Bonucci, nedal Buffonovi šancu.

Úvod bol vyrovnaný

Portugalský kanonier sa stal prvým hráčom, ktorý skóroval v troch rôznych finále LM a tiež vyrovnal 11 gólov doposiaľ najlepšieho strelca LM tohto ročníka Lionela Messiho. A bol to aj jubilejný 500. gól Realu Madrid v histórii LM, resp. EPM.

"Stará dáma" ale odpovedala najlepším možným spôsobom. Už o sedem minút priťuknutie Higuaina v šestnástke si na prsiach spracoval Mandžukič a prekrásnym akrobatickým spôsobom strelou cez hlavu prekonal Navasa - 1:1. V 33. minúte sa do zakončenia hlavou dostal Ronaldo, ale vôbec nebol presný. Na trávniku sa odohrával boj o každý centimeter priestoru, veľké šance sa už ale do konca prvého polčasu nezrodili.

Gólové sólo Realu

Tréneri cez polčas nestriedali, Real začal lepšie ako v tom prvom. Postupom času narastal jeho tlak, pribúdali aj strelecké pokusy, často ale boli nepresné. Ale "biely balet" to nakoniec zlomil, hoci aj s pripením šťastia, keď v 61. minúte napriahol spoza šestnástky Casemiro, jeho bombu pätou tečoval Khedira a lopta zapadla presne k pravej tyčke do siete turínskej brány. A o ďalšie tri minúty inkasoval Juve opäť.

Po hrubej chybe v rozohrávke sa po vyhranom šprintérskom súboji k centru z bránkovej čiary dostal Modrič a spoza Bonucciho sa vyrútil do zakončenia C. Ronaldo, ktorý prestrelil Buffona. "Merenques" ovládli dianie na ihrisko, Juve vôbec do ničoho nepúšťali a neustále sa tlačili do ofenzívy.

V 77. minúte sa dočkal ovácií pri príchode na plochu miestny rodák Bale, ktorý vystriedal Benzemu. V 82. minúte mohol streliť hlavou kontaktný gól Alex Sandro, ale o kúsok minul pravú žrď. Keď vzápätí dostal po divadelnej etúde Ramosa červenú kartu Cuadrado, bolo jasné, že taliansky majster nevyužije šancu na zisk sezónneho treble. V 90. minúte ešte po akcii Marcela dal definitívnu gólovú bodku za finále Asensio.

Finále LM 2016/2017, Millenium Stadium, Cardiff:

Juventus Turín - Real Madrid 1:4

Góly: 27. Mandžukič - 20. a 64. C. Ronaldo, 61. Casemiro, 90. Asensio, ŽK: Dybala, Pjanič, Alex Sando, Cuadrado - Ramos, Carvajal, Kroos, ČK: 84. Cuadrado (Juventus),

Rozhodovali: Brych - Borsch, Lupp (všetci Nem.), 75.000 divákov.

Zostavy a striedania:

Juventus: Buffon - Barzagli (66. Cuadrado), Bonucci, Chiellini - Alves, Pjanič (71. Marchisio), Khedira, Alex Sandro - Dybala (78. Lemina), Mandžukič - Higuain

Real: Navas - Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo - Kroos (89. Morata), Casemiro, Modrič - Isco (83. Asencio), Benzema (77. Bale), C. Ronaldo

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok