Čierna hora má svoju čiernu listinu osôb. Za hranice ich nepustí

TA3 SITA
3.6.2017 20:55

Čierna Hora zakázala vstup na svoje územie 149 ruským a ukrajinským občanom v reakcii na nedávne rovnaké opatrenie Moskvy voči obyvateľom tejto balkánskej krajiny, ktorí by chceli vycestovať do Ruska.

Čierna hora má svoju čiernu listinu osôb. Za hranice ich nepustí
SITA/AP

Čečenec aj Rusi

Na čiernohorskej listine nežiaducich osôb sú osoby, ktoré majú spojitosť s ruskou anexiou ukrajinského polostrova Krym v roku 2014, čím došlo k porušeniu štátnej suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny, tvrdí Podgorica.

Na zozname je ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, generálny tajomník Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Nikolaj Patrušev, čečenský líder Ramzan Kadyrov, mediálny magnát Konstantin Malofejev či námestník generálneho tajomníka vládnucej strany Jednotné Rusko Sergej Železnjak.

Rusko má zoznam tiež

Čierna Hora sa v roku 2014 pripojila k sankčným opatreniam EÚ voči Rusku ohľadom jeho údajnej agresie na Ukrajine. Tento fakt citovali aj ruské úrady, keď koncom mája zakázali zákonodarcovi z vládnucej Demokratickej strany socialistov Čiernej Hory Miodragovi Vukotičovi vstup do Ruska.

Po tomto diplomatickom incidente čiernohorskí činitelia vyhlásili, že Rusko disponuje tajným zoznamom približne 50 lídrov z Čiernej Hory, ktorých považuje za nežiaduce osoby, vrátane premiéra Duška Markoviča, predsedu parlamentu Ivana Brajoviča alebo lídra DPS Mila Dukanoviča.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok