Ukončí krvavé protesty? Maduro prisľúbil občanom referendum

TA3 TASR
2.6.2017 07:37

Venezuelský prezident Nicolás Maduro sľúbil, že usporiada referendum o novej ústave, ktorú navrhuje v reakcii na dva mesiace trvajúce protivládne protesty.

Kritizujú ho aj vlastní

"Nová ústava pôjde na konzultatívne referendum, takže ľudia povedia, či súhlasia, alebo nesúhlasia s novou, posilnenou ústavou," povedal Maduro. Jeho sľub zaznel v čase, keď ho kritizujú nielen oponenti, ale aj vlastní ľudia vo vláde, podľa ktorých je jeho plán na vytvorenie osobitného zhromaždenia, ktoré by prepracovalo súčasnú ústavu, protidemokratický.

Maduro neuviedol, kedy by sa mohlo referendum uskutočniť. Opozícia sa bezprostredne k jeho sľubu nevyjadrila, informovala agentúra Reuters.Protivládne protesty vo Venezuele vypukli začiatkom apríla, odkedy si vyžiadali viac ako 60 mŕtvych a viac ako 1000 zranených.

Vybral si tím

Maduro si vybral tím na vypracovanie ústavy. Nominuje svoju manželku Ciliu Floresovú, ktorá je právnička, ministra zahraničných vecí a ďalšie politické osobnosti vládnucej socialistickej strany, aby viedli vládnu kampaň a podieľali sa na prepracovaní ústavy. Šéf Zjednotenej socialistickej strany Venezuely Diosdado Cabello už predtým avizoval, že na zjazde strany odstúpi.

Demonštranti žiadajú predčasné voľby a oslobodenie desiatok politických väzňov. Prezident Nicolás Maduro v súčasnej situácii tvrdí, že jeho politickí oponenti a nepriatelia sa snažia o prevrat za podpory USA.

Riešiť zhoršujúcu sa spoločensko-politickú krízu vo Venezuele sa snaží aj Organizácia amerických štátov, ktorá však na svojom stretnutí vo Washingtone nedokázala dospieť k dohode. Niektoré členské krajiny totiž trvajú na tom, že cudzinci nemajú právo zasahovať do vnútorných záležitostí Venezuely. Ministri zahraničných vecí štátov organizácie sa preto o niekoľko týždňov zídu opäť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok