Rusi oprášili konšpiračné teórie, spochybňujú pristátie na Mesiaci

TA3
28.6.2015 20:52

Neuveriteľné úsilie a množstvo finančných prostriedkov vynaložili Američania, aby v kozmických pretekoch počas studenej vojny porazili Sovietsky zväz a dostali ľudí na Mesiac. Rusi misiu Apollo po desaťročiach opäť spochybňujú.

Rusi oprášili konšpiračné teórie, spochybňujú pristátie na Mesiaci
SITA/AP Photo/NASA

Apollo porovnal s MS vo futbale

Hovorca ruskej vládnej vyšetrovacej skupiny Vladimir Markin napísal pre denník Izvestija úvodník, v ktorom požaduje vyšetrovanie okolností pristátia Američanov na Mesiaci pred 45 rokmi.

Markin poukazuje, že v tomto prípade je niekoľko otáznikov, ktoré by mala definitívne vyriešiť medzinárodná komisia. Podozrenia z manipulácie misií Apollo stavia Markin na jednu úroveň so spochybňovaním udelenia majstrovstiev sveta vo futbale pre rok 2018 Rusku. Pre Moskvu je šampionát po zimnej olympiáde v Soči či majstrovstvách sveta v hokeji ďalšou udalosťou, ktorou si chcú zvýšiť prestíž.

Spochybňuje zábery a horniny

Hovorcu ruských vyšetrovateľov príliš netrápi, že všetky hlavné argumenty konšpirátorov v tejto téme boli mnohokrát vyvrátené. V súvislosti s americkou misiou na Mesiac poukázal na dve údajné nejasnosti.

Nepozdáva sa mu, že zmizli originálne zábery z pristátia lunárneho modulu. Už v roku 2009 NASA priznala, že tieto zábery skutočne nemá a nenávratne sa stratili. Boli totiž premazané. Zábery z misie z roku 1969 musela získať spätne, remasterovaním televízneho záznamu.

Druhý problém vidí Markin v mesačných horninách. Astronauti ich počas trvania misií doviezli z Mesiaca takmer 400 kilogramov. Markinovi sa zdá podozrivé, že sa nikde nevystavujú. "Tieto artefakty sú súčasťou dedičstva ľudstva a ich zmiznutie bez stopy je spoločnou stratou. Vyšetrovanie by odhalilo, čo sa stalo," napísal pre ruské noviny.

Väčšina vzoriek je však uložená v texaskom vesmírnom centre. „Výskumníci v tisíckach laboratórií mesačné vzorky skúmali. Nikto ich nespochybnil. Všetci títo výskumníci nie sú len zamestnancami NASA. Požičali sme vzorky vedcom v mnohých krajinách a tí nemajú žiaden dôvod spolupracovať na šírení podfuku,“ povedal David McKay z vesmírneho centra NASA.

Konšpirátori vidia filmové štúdio

Konšpirátori počas desaťročí vytvorili rôzne teórie a „ozajstnom priebehu“ misii na Mesiac. Argumentujú nezrovnalosťami v záznamoch a väčšina z nich naznačuje, že pristátie bolo nainscenované v nejakom filmovom štúdiu. Toto sú ich hlavné argumenty:

1. Kde sú hviezdy?

Vytvorilo sa mnoho fotografií, ale ani na žiadnej vraj nie je vidieť hviezdy. A práve s nimi si predstavujeme reálny vesmír. Ide o dôkaz štúdiového natáčania?

Faktom je, že mesačný povrch odráža slnečný svit a pre toto oslnenie sú hviezdy vidieť len ťažko. Astronauti tiež používali na fotografovanie rýchle nastavenie expozície a vtedajšie technické obmedzenia nedokázali zachytiť hviezdnu oblohu.

20100129_232449_LA108.jpg

2. Kto robil obrázky?

Ak na Mesiaci boli dvaja astronómovia, kto urobil spoločné fotografie?

Skutočne, v zbierkach archívnych záberov sa nachádzajú aj tie, na ktorých sú dvaja ľudia. Napríklad na prilbe vidieť aj astronauta Neila Armstronga, ale žiaden fotoaparát. Fotoaparát však bol namontovaný na skafandri v oblasti hrudníka a na pristávacom module, takže takéto zábery boli možné.

20090720_102528_NY112_2.jpg

3. Vlajúca vlajka

Pri misii Apollo 11 sa zdalo, akoby americká vlajka viala. Na Zemi nič zvláštne, ale na Mesiaci áno. Na jeho povrchu totiž nie je žiaden vánok, pretože chýba atmosféra.

Experti vysvetlili, že vlnenie vlajky spôsobil sám astronaut, ktorý hýbal so žŕdkou a to, čo sme zaznamenali na zábere, je len zotrvačnosť pohybu vo vákuu.

Mission_Moon-ff509366d0a2417ea21563900c1b726e.JPEG

4. Ostré stopy na povrchu

Fotografia s otlačkom astronauta Buzza Aldrina na mesačnom povrchu sa stala legendárnou. Aj pri nej však mnohí vidia manipuláciu. Otlačok sa im zdá príliš ostrý, akoby šľapaj zostala na mokrom piesku.

V skutočnosti pripomína povrch na Mesiaci sopečný popol. V jemnom prachu sa stopa vytvorí ľahko a pre vákuum môže vytrvať dlhú dobu.

20100601_201152_NY119.jpg

5. Svetlá v zábere?

Podozrivé jasné body sa objavili napríklad v hornej časti na obrázku, na ktorom Buzz Aldrin zberá na list fólie solárne častice. Pochybovačom pripomínajú svetlá štúdiové osvetlenie. Vysvetlenie astronóma Phila Plaita je jednoduchšie, ide len o odraz slnečného svetla od objektívu.

mesiac-svetla.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok