Hornonitrianske bane Prievidza odmietajú byť súčasťou politického boja

TA3 TASR
1.6.2017 18:04

Niektorí politici ohrozujú svojimi vyjadreniami 11-tisíc pracovných miest na Hornej Nitre. Tvrdia to predstavitelia Hornonitrianskych baní Prievidza. Kritikou nešetria ani voči vedeniu mesta, ktoré sa podľa nich postavilo do boja proti baniam. Problémom je aj akcionársky spor v tamojšej teplárenskej spoločnosti.

Politický kapitál

Hornonitrianske bane Prievidza odmietajú byť súčasťou politického boja na Slovensku. Uviedli to na tlačovej konferencii v Bratislave predstavitelia HBP - predseda jej dozornej rady Rastislav Januščák, vedúci právnik Milan Minárik, ako aj predseda predstavenstva spoločnosti Prievidzské tepelné hospodárstvo Jaroslav Šinák. Neopodstatnené útoky predstaviteľov niektorých politických strán za posledné mesiace vníma podľa nich HBP ako "vytĺkanie politického kapitálu".

"Ich nepravdivé a demagogické vyhlásenia ohrozujú 11.000 pracovných miest naviazaných na ťažbu uhlia. Vyzývame preto politikov, aby prestali s takouto diskreditačnou kampaňou voči našej spoločnosti," zdôraznil Januščák.
Mimoriadne zarážajúce a nezodpovedné je podľa neho to, že sa k takýmto politikom pridala aj nezaradená poslankyňa Národnej rady SR a primátorka Prievidze Katarína Macháčková, ktorá sa podľa nich postavila do boja proti najväčšiemu zamestnávateľovi nielen vo svojom meste, ale v celom Trenčianskom samosprávnom kraji.

"Jej návrh, aby sa na výstavbu rýchlostnej cesty R2 použili prostriedky z podpory výroby elektriny z domáceho uhlia je hrubo zavádzajúci a populistický. Financovanie takejto investície cez ceny elektrickej energie nie je možné a nezodpovedá pravidlám legislatívy, či už národnej, prípadne európskej," upozornil Januščák.

Garant stability

Predstavitelia HBP predpokladajú, že Macháčkovej kroky sú súčasťou sporu vedenia mesta Prievidza so spoločnosťou PTH, ktorú spoločne s mestom vlastnia (HBP má 49-% podiel). "PTH je už roky garantom stability dodávok pre obyvateľov Prievidze za prijateľné ceny. Tie patria v rámci SR medzi najnižšie," vyhlásil Januščák.

Podľa Šináka vedenie Prievidze nemá zrejme záujem o rozvoj PTH, čo potvrdilo svojim návrhom na zníženie základného imania, čo by malo za následok odčerpanie finančných prostriedkov zo spoločnosti. "S týmto nemôžeme súhlasiť. Považujeme to za nekoncepčné riešenie," konštatoval. Podľa neho je dôležité, aby prostriedky zostali v PTH a investovali sa do rekonštrukcie, obnovy technologických zariadení a rozvoja spoločnosti.

"Bezproblémové fungovanie PTH sa priamo týka existencie baní. Znamená totiž pre nás ročný odbyt 200.000 ton uhlia a v previazanosti na zamestnanosť predstavuje prácu asi pre 500 baníkov," vyčíslil Januščák. Pripomenul, že len pred niekoľkými dňami Krajská prokuratúra v Trenčíne zamietla trestné oznámenie opozičnej strany SaS na neznámeho páchateľa kvôli prevádzkovému pokusu HBP na treťom bloku elektrárne v Novákoch.

Zdravie obyvateľov

"Vnímame to ako potvrdenie našich vyjadrení, že prevádzkový pokus bol v súlade s platnými právnymi predpismi a nemal negatívny vplyv na zdravie obyvateľov hornej Nitry," doplnil Januščák. Ubezpečil, že zariadenie prevádzkového pokusu je už v súčasnosti demontované.

Predseda dozornej rady HBP zároveň poznamenal, že v roku 2015 podpora formou doplatku pre elektrinu vyrobenú z domáceho uhlia dosiahla 94 miliónov eur. "Poberateľom 94-miliónoveho príspevku však nie sú Hornonitrianske bane Prievidza, ale Slovenské elektrárne," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok