Ministri práce vyhlásili boj s prácou načierno, navrhli zmeny

TA3 TASR
1.6.2017 18:05

Pokračovanie v rozvoji spolupráce pri odhaľovaní nelegálneho zamestnávania ľudí z tretích krajín, ako aj sankcie za porušenie právnych predpisov. Na tomto sa dohodli ministri práce a zástupcovia rezortov práce krajín V4, Rumunska a Srbska.

Budú rozvíjať spoluprácu

"Našou úlohou bolo dohodnúť sa, že všetky krajiny súhlasia s potrebou užšej komunikácie. Budeme iniciovať, aby inšpektoráty práce viac komunikovali," skonštatoval na tlačovej konferencii v Bratislave minister práce Ján Richter, ktorý inicioval stretnutie krajín.

Predstavitelia ministerstiev sa dohodli, že budú rozvíjať spoluprácu, najmä prostredníctvom podpory kontrol podmienok zamestnania pracovníkov v dotknutých štátoch, a to najmä v prípade nelegálneho zamestnávania. Osobitne sa má kontrolovať vysielanie pracovníkov.

Štát, ktorý zistí porušenie právnych predpisov, má vyvodiť sankcie voči zamestnávateľovi, ktorý pôsobí na danom území štátu a porušuje zákony. Konkrétne formy spolupráce medzi jednotlivými ministerstvami sa majú vyrokovať bilaterálne.

1_0a000002-3a24-7f32.jpg

Rýchlejšia výmena informácií

Po novom sa má aj skrátiť lehota na výmenu informácií o vysielaných pracovníkoch z tretích krajín medzi jednotlivými inšpektorátmi práce. Slovenské a maďarské inšpektoráty si majú vymieňať informácie do 48 hodín, namiesto súčasných 30 dní. Táto dohoda je súčasťou ministerského memoranda medzi Slovenskom a Maďarskom.

Cieľom slovenského rezortu práce je dosiahnuť takéto memorandum o spolupráci aj s Českou republikou či Poľskom. "Pre mňa je dôležité, aby sme podpísali memorandum aj s rumunským ministerstvom práce. Potrebujeme mať upravené vzťahy, aby sme v prípade akýchkoľvek problémov vedeli veľmi promptne reagovať," doplnil Richter. Podľa neho je tiež potrebné zosúladenie legislatívy jednotlivých krajín tak, aby sa ochránili sociálne práva pracovníkov.

Chcú rokovať aj s Ukrajinou

Slovensko chce o probléme zneužívania vysielaných pracovníkov z tretích krajín rokovať aj s predstaviteľmi rezortu práce Ukrajiny.

Srbský minister práce Aleksander Vulin skonštatoval, že podmienky musia fungovať pre všetkých rovnako, ľudia nesmú byť vykorisťovaní, neinformovaní a pracovať v zlých podmienkach. "Je v našom záujme, aby boli všetci pracovníci zo Srbska zákonom chránení. Chceme sťažiť fungovanie pracovným agentúram, ktoré vykorisťujú zamestnancov," podotkol Vulin.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok