Pápež sa zameral na ekológiu: Zem sa začína podobať na kopu odpadkov

TASR
18.6.2015 13:44

Vo Vatikáne oficiálne predstavili novú encykliku pápeža Františka, ktorá sa venuje prevažne problematike ekológie. V poradí druhá encyklika súčasnej hlavy katolíckej cirkvi ostro kritizuje súčasnú konzumnú spoločnosť, ničenie životného prostredia a podriaďovanie politiky ekonomickým záujmom.

Pápež sa zameral na ekológiu: Zem sa začína podobať na kopu odpadkov
SITA/AP

Buď pochválen

Dokument s názvom Laudato si (Buď pochválen), s podtitulom "O starostlivosti o spoločný dom", zverejnili vatikánski predstavitelia na tlačovej konferencií za veľkého záujmu novinárov.

Okrem hovorcu Vatikánu Federica Lombardiho na nej vystúpil aj predseda Pápežskej rady pre spravodlivosť a pokoj Peter Turkson a pravoslávny metropolita Joannis Ziziulas.

"Nikdy sme tak neubližovali a nezneužívali náš spoločný domov, ako sme to robili za posledných 200 rokov," napísal František v encyklike, okružnom liste určenom biskupom a veriacim, ktorý má zásadný význam v otázkach katolíckeho učenia.

Zdravý rast

Pápež varuje, že naša planéta sa v dôsledku deštruktívneho správania ľudstva začína stále viac podobať "obrovskej kope odpadkov". Kritizuje pritom neschopnosť medzinárodného spoločenstva riešiť environmentálne otázky, ktorá podľa neho dokazuje podriadenosť politiky technologickým a finančným záujmom.

Globálne zmeny klímy predstavujú podľa Františka jednu z hlavných výziev súčasného ľudstva. V súvislosti s klimatickým summitom, ktorý sa má koncom roka konať v Paríži, vyzval na urgentnú dohodu medzinárodného spoločenstva o výraznom znížení emisií oxidu uhličitého.

Rýchly ekonomický vývoj bohatých krajín podľa pápeža prebieha na úkor chudobných krajín sveta. "Vieme, aké neudržateľné je správanie tých, ktorí neustále konzumujú a ničia, zatiaľ čo iní nedokážu ani žiť spôsobom hodným svojej ľudskej dôstojnosti," píše sa v dokumente.


Podľa Františka je preto nevyhnutné, aby sa ekonomický rast v niektorých častiach súčasného sveta spomalil, čo by uvoľnilo zdroje pre "zdravý rast" iných oblastí.

Sociálne siete

Nová encyklika je prvou, ktorú František napísal samostatne. Prvú s názvom Lumen fidei (Svetlo viery) zostavil spoločne so svojím predchodcom Benediktom XVI.

Okrem ekologických otázok sa pápež v novej encyklike venuje aj téme internetových sociálnych sietí a digitálnych médií. Varuje pritom, že ich nadmerné využívanie môže viesť k informačnému preťaženiu, vnútornému zmätku, narušeniu priamych medziľudských vzťahov a spoločenskej izolácií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok