Macedónsko má novú vládu, bude sa snažiť o vstup do Únie

TA3 TASR
1.6.2017 06:23

Krízou sužované Macedónsko dostalo novú vládu po tom, ako parlament vyslovil dôveru 26-člennému kabinetu dezignovaného sociálnodemokratického premiéra Zorana Zaeva.

Chce zvýšiť mzdy

Zákonodarný zbor novú vládu schválil pomerom hlasov 62:44 po dvojdennej rozprave. Zaev prisľúbil obnovenie snáh Macedónska o vstup do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. Tento proces bol pozastavený v súvislosti s diplomatickou roztržkou krajiny so susedným Gréckom ohľadom názvu Macedónsko, ktorý Grécko požaduje pre svoju vlastnú severnú provinciu.

Zaev tiež sľúbil, že bude bojovať proti korupcii a postará sa o zlepšenie životnej úrovne obyvateľov, a to zvýšením minimálnej mzdy na 12-tisíc macedónskych denárov (195 eur) a priemernej mzdy na 30-tisíc macedónskych denárov (487 eur).

Tesné víťazstvo

S nástupom Zaeva do úradu ministerského predsedu sa končí 11-ročné vládnutie konzervatívnej strany VMRO-DPMNE bývalého macedónskeho premiéra Nikolu Gruevského, ktorého Zaev obviňuje z korupcie a ilegálneho odpočúvania tisícok ľudí.

Macedónsko bolo v hlbokej politickej kríze vyše dva roky. V decembri sa tu konali predčasné parlamentné voľby, s ktorými Gruevski súhlasil len po nátlaku zo strany EÚ a USA.

Expremiér a VMRO-DPMNE boli pri moci od roku 2006, ale nedokázali obnoviť spojenectvo s ich dlhodobými etnickými albánskymi partnermi, ktorí prešli k Zaevovmu Sociálnodemokratickému zväzu Macedónska. Sociálni demokrati a dve malé albánske strany majú v parlamente tesnú väčšinu - 62 poslaneckých mandátov v 120-člennom zbore.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok