USA vraj odstupujú od klimatickej dohody. Zvažujú, ako na to

TA3 ČTK
31.5.2017 14:42

Prezident Spojených štátov Donald Trump sa rozhodol odstúpiť od Parížskej klimatickej dohody z roku 2015, ktorá je celosvetovým nariadením o ochrane klímy. Informovala o tom agentúra Axios s odvolaním sa na dva zdroje, ktoré sú oboznámené s rozhodnutím prezidenta.

Popísali možné spôsoby odstúpenia

Agentúra Axios s odvolaním sa na tri zdroje už počas víkendu napísala, že hlava štátu zruší americký záväzok voči klimatickej dohode. Trumpov tím, ktorého súčasťou je v súčastnosti aj šéf Agentúry pre ochranu životného prostredia Scott Pruitt, teraz podľa agentúry zvažuje, akým spôsobom od dohody odstúpiť.

Medzi možnosťami je formálne ukončenie účasti na dohode. Taký proces by ale mohol trvať tri roky. Ďalším spôsobom je stiahnutie amerického súhlasu s Rámcovou zmluvou OSN o zmene klímy, uviedla agentúra s tým, že v prípade druhej možnosti ide o radikálne riešenie, ktoré by ale bolo rýchlejšie.

Trump rozhodnutie opakovane odkladal

Parížsky dokument o celosvetovej klíme vlani odsúhlasila administratíva bývalého demokratického prezidenta Baracka Obamu, čím bol ratifikačný proces v USA formálne ukončený. Keďže o dohode nehlasoval Senát USA, pre Američanov nie je dohoda právne záväzná. Republikán Trump ju tak môže vypovedať.

Konečné rozhodnutie v tejto veci Trump opakovanie odkladá. Ešte počas predvolebnej kampane označil dohodu za nevýhodnú pre krajinu a sľúbil ju zrušiť, ak sa stane prezidentom. V posledných týždňoch hovoril o tom, že všetko musí dôkladne posúdiť s tým, že konečné stanovisko bude vychádzať z amerických záujmov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok