Vkradol sa do ruského kozmodrómu a uvidel neuveriteľné veci

TA3 ČTK
3.6.2017 20:02

Nočné pochody v nekonečnej stepi či plazenie sa pomedzi stráže. Aj to zažil ukrajinský dobrodruh, ktorý sa rozhodol vkradnúť do obrovského hangáru v ruskom Bajkonure. Podarilo sa mu vytvoriť unikátne fotografie sovietskej kozmickej techniky. Zachytil aj niekdajší triumf inžinierstva - rozpadávajúci sa raketoplán, zvaný Ptička.

Vkradol sa do ruského kozmodrómu a uvidel neuveriteľné veci
ontheroofs.com/Vitaliy Raskalov

Na cestu počas sviatkov

Ukrajinec Vitalij Raskalov si z výpravy k ruskému kozmodrómu Bajkonur priviezol spomienky, fotografie, ale aj zážitok zo zadržania policajtmi. Svoje dojmy porozprával portálu Gazeta.ru. "Môj hlavný pocit je, že v tom hangári zostali pochované vesmírne ambície Sovietskeho zväzu," povedal a porozprával celý priebeh dobrodružného výletu. "Rozhodli sme sa vyraziť počas sviatkov v máji, keď všetci odpočívajú. Ani strážnici neboli v pozore, ako bývajú inokedy," uviedol dobrodruh.

1_0a000002-8ee8-9e44.jpg

Z Moskvy sa dá na juh Kazachstanu dostať aj vlakom, cesta však trvá 60 hodín. Raskalov a jeho priatelia dali prednosť leteckej doprave do Almaty, odkiaľ sa vlakom premiestnili do mesta Kyzylorda. Zostávajúcu trasu už absolvovali taxíkom. "Museli sme si rýchlo vymyslieť nejakú historku, aby nás šofér vysadil uprostred stepi, 15 kilometrov od Bajkonuru a nie priamo na mieste. Vysvetlil som mu, že sú s nami fotografi, ktorí chcú fotiť hviezdy," dodal Raskalov.

2_0a000002-8efd-c105.jpg

Skupinka prespávala v sile

Potom nasledovali dva nočné pochody, vždy po 25 kilometrov. Skupinka prespávala v zničenom sile po medzikontinentálnej rakete, pretože sa chcela vyhnúť ochranke, ktorá stráži kozmodróm. "Je to krása, ideš, hviezdne nebo nad hlavou, ticho a nič navôkol. Len v diaľke sa mihocú svetlá Bajkonuru," povedal Ukrajinec. Pri kempovaní v sile ho zaskočil veľký počet hadov. V stepi ho zas zaujali pasúce sa ťavy.

3_0a000002-8f10-5736.jpg

"Na územie Bajkonuru sme dorazili asi o tretej v noci. Cesta tam bola celkom rýchla, ale na mieste je to komplikovanejšie pre množstvo rôznych budov, z ktorých niektoré sú stále v prevádzke. Tie sme museli zďaleka obchádzať. Sú tam rôzne ruiny, všade je veľa odpadu. Je vidieť, že to pustne už mnoho rokov," uvádza Vitalij Raskalov na internete.

4_0a000002-8f26-294d.jpg

Museli prekonať náročné prekážky

Tesne pred cieľom to bolo najťažšie. Cez najnebezpečnejšie miesto, ktoré je osvetlené reflektormi, sa všetci museli preplaziť asi 800 metrov. Dostať sa k hangáru, kde sa nachádza povestný sovietsky raketoplán, si vyžaduje zdolať niekoľko prekážok: stenu, ktorá sa dá prekonať len cez strážnicu, niekoľko radov ostatného drôtu, medzi ktorými je piesok, aby bolo vidieť stopy. Nad týmto všetkým sa týči strážna veža.

Pomaly a opatrne sa približovali k tomu, čo hľadali - ku gigantickému hangáru s druhým exemplárom raketoplánov ZSSR. Jeho meno bolo Burja, ale prezývali ho Ptička (vtáčik).

5_0a000002-8f37-6fac.jpg

"Všetko je to opustené, ale vyzerá to ohromne. Hneď si predstavíš, aké to muselo byť v minulosti strážené." Ráno sa konečne dostali k hangáru. "Pohľad je úžasný. Na mieste sa rysujú obrovské budovy. Brána hangáru s raketoplánom je jedna z najväčších na svete. Na výšku meria 46 metrov." Pohnúť sa s nimi nedalo, ale dnu sa dalo dostať cez okno. Snímky z hangára podľa autora len zjemňujú úžasný prvý dojem.

6_0a000002-8f46-f66c.jpg

Po zliadnutí hangára začalo šťastie výpravy vyprchávať. Skupinku zadržali policajti strážiaci kozmodróm pred nájazdmi zlodejov farebných kovov, ktorí sú schopní odrezať a ukradnúť káble ku štartovacím plošinám. Obavy z trestu sa však našťastie po výsluchu, ktorý viedli agenti ruskej tajnej služby, rozptýlili.

Ukázalo sa, že opustné hangáre nikomu nepatria, ani neskrývajú nič tajné. Inak by to mohlo dopadnúť, keby sa výprava priblížila k rampám, z ktorých štartujú ruské rakety. Tie do vesmíru letia v priemere 22-krát do roka.

7_0a000002-8f58-7eca.jpg

Buran vzlietol len raz

Do vesmíru vzlietol sovietsky raketoplán len raz, v novembri 1988, a to bez posádky. Po dvoch obletoch Zeme a 205 minútach vo vesmíre stroj nazvaný Buran dosadol na pristávaciu dráhu v Bajkonure. Buran, sa v plnej kráse predviedol ešte v polovici roka 1989 na parížskom aerosalóne a na spiatočnej ceste dokonca zavítal aj na pražské letisko.

8_0a000002-8f69-25fa.jpg

Skončil neslávne: v Bajkonure sa na neho v roku 2002 zrútila strecha neudržiavaného hangára. Trosky boli podľa Gazety rozrezané a predané do Číny ako šrot. Tretí vyrobený kus sovietskeho raketoplánu, nazvaný Bajkal, sa zachoval na letisku Žukovskij ako exponát pre moskovské letecký výstavy MAKS. Ďalšie dva nedokončené kusy boli zničené. Zachovalo sa však niekoľko skúšobných modelov.

9_0a000002-8f7a-6442.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok