Českých fajčiarov čakajú zmeny, na týchto miestach si už nezapália

TA3 TASR
30.5.2017 22:10

V stredu 31. mája, presne na Svetový deň bez tabaku, začal v Českej republike platiť zákon, ktorý zakazuje fajčenie v reštauráciách a vo verejných priestranstvách. Česká republika sa tak stala 23. krajinou Európy, kde bude platí úplný zákaz fajčenia v reštauráciách.

Zákon o zákaze fajčenia, ktorý v polovici februára podpísal český prezident Miloš Zeman, sa bude týkať všetkých krčiem, reštaurácií, kaviarní a barov bez rozdielu. Nebude sa vzťahovať len na fajčenie vodných fajok. Fajčiť sa ale nebude môcť tiež na nekrytých zastávkach a nástupištiach verejnej dopravy. Po novom si fajčiari nezapália ani v zoologických záhradách, s výnimkou vonkajšieho vyhradeného priestoru pre fajčenie.

Súčasťou zákona je aj to, že na športových podujatiach pre verejnosť bude zákaz predaja alkoholu s výnimkou alkoholických nápojov do 4,3 percenta etanolu - teda čapované pivo a tiež víno. Zákaz predaja alkoholu bude platiť na akciách určených prevažne pre deti. Informovali o tom dnes české médiá ČT24 a iDNES.cz.

Fajčenie vo verejných uzatvorených priestoroch obmedzujú prinajmenšom čiastočne všetky krajiny v Európe. Priekopníkom sa stalo Írsko, ktoré v roku 2004 zaviedlo ako prvá krajina sveta celoštátny zákaz fajčenia na všetkých uzatvorených pracoviskách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok