Su Ťij získala poslanecký mandát

TASR
1.4.2012 18:53

Mjanmarská opozičná líderka Aun San Su Ťij získala v nedeľňajších doplňujúcich parlamentných voľbách poslanecký mandát.

Su Ťij získala poslanecký mandát
SITA

Vodkyňa mjanmajrskej demokratickej opozície a nositeľka Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij (66) získala v dnešných doplňujúcich parlamentných voľbách kreslo v parlamente, keď porazila dvoch protikandidátov. Oznámila to jej hlavná opozičná strana Národná liga za demokraciu (NLD), ktorá podľa všetkého smerovala k drvivému víťazstvu.


NLD v centrále strany informovala, že Su Ťij zvíťazila v 112 zo 129 volebných stredísk vo volebnom obvode Kawhmu, ktorý sa nachádza 30 kilometrov na juh od Rangúnu.


"Aun Schan Su Ťij zvíťazila. Kandidát NLD získal volebný obvod Kawhmu," oznámil stovkám stúpencov strany jej predstaviteľ.


Tieto výsledky musí ešte potvrdiť volebná komisia.


Su Ťij strávila za uplynulé dve desaťročia 15 rokov v domácom väzení. Vo voľbách kandidovala po tom, ako jej strana ukončila bojkotovanie politického systému, v ktorom má hlavné slovo armáda.


V dnešných doplňujúcich voľbách mohlo hlasovať celkovo 6,8 milióna Mjanmarčanov. Rozhodovali o 45 kreslách v 664-člennom parlamente, ktoré sa uvoľnili po tom, ako títo poslanci prevzali posty vo vláde, ktoré nemôžu zastávať súčasne s poslaneckým mandátom.


Su Ťijovej Národná liga za demokraciu (NLD) sa uchádza o 44 kresiel, no aj v prípade, ak by ich získala všetky, ostala by v parlamente menšinou. Strana blízka armáde, vytvorená bývalým vojenským režimom, kontroluje 80 percent kresiel. Vstup NLD do parlamentu bude mať skôr symbolický význam. Vláda tým chce ukázať, že to s demokratickými reformami myslí vážne, a dúfa v zrušenie sankcií západných krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok