Šesť konšpiračných teórií, ktoré sa napokon ukázali pravdivé

TA3
31.5.2015 19:57

Konšpiračné teórie často stoja na nepresných či vymyslených faktoch a prispievajú k informačnému chaosu okolo nás. Existuje však niekoľko prípadov, keď sa ukázalo, že majú reálny základ. Priniesol ich britský The Independent.

Šesť konšpiračných teórií, ktoré sa napokon ukázali pravdivé
ČTK/PICTURE ALLIANCE

1. Experiment so syfilisom v Tuskegee

Americká vláda v 30. rokoch podporila projekt, ktorý skúmal nebezpečnú pohlavnú chorobu syfilis. Spôsob výskumu sa však vymykal základným etickým hodnotám.

Výskumníci vychádzali z predpokladu, že syfilis má iné fázy u belochov a iné u černochov. Do výskumnej štúdie lekári zaradili viac ako 400 Afroameričanov nakazenými syfilisom. Aby získali dosť záujemcov, zamestnali ošetrovateľku tmavej pleti.

Ani jednému mužovi však neprezradili  správnu diagnózu – zamlčiavali, že trpia závažnou pohlavne prenosnou chorobou. Chorých mužov počas celého výskumu neliečili, len aby mohli sledovať všetky fázy choroby.  Dôsledkami tohto postupu bola smrť časti nakazených, prenos ochorenia na manželky pacientov a narodenie detí s vrodeným syfilisom.

Ministerstvo ukončilo výskum až v roku 1973 a nariadilo liečiť pacientov všetkými dostupnými spôsobmi. Po desaťročiach dostali preživší od americkej vlády finančné odškodné a prezident Bill Clinton sa im oficiálne ospravedlnil.

20110227_140607_NY747.jpg

Prezident Clinton sa ospravedlňuje jednej z obetí experimentu, ktorá prežila - 94-ročnému Hermanovi Shawovi. (AP Photo/Doug Mills)

2. Projekt MK-ULTRA

Ide o kódové označenie projektu CIA, v rámci ktorého chceli americkí tajní skúmať metódy psychickej manipulácie.

Na projekte spolupracovali desiatky nič netušiacich inštitúcií po celom severoamerickom kontinente. Využívali sa elektrošoky, hypnóza, izolácia, podprahové presviedčanie. Účastníkom výskumu sa podávali aj drogy, napríklad LSD.

Cieľom bolo vynájsť akési sérum pravdy, ktoré by sa mohlo využiť pri vypočúvaní zajatcov a špiónov. Výskumníci chceli vynájsť aj supertabletku, ktorá by agentov CIA urobila imúnnymi voči kontrole podvedomia od protivníkov.

Autori projektu dokonca dúfali, že vytvoria "naprogramovateľného" vraha, aký sa objavil napríklad vo filme Mandžuský kandidát. Skúmali sa aj spôsoby, ako ovládať myseľ diktátorov. Bolo to v dobe, keď v blízkosti amerických hraníc robil problémy kubánsky líder Fidel Castro. Projekt oficiálne zastavili v roku 1973.

3. Svedectvo Nayirah

V roku 1990 sa pred americký Kongres postavila dievčina s menom Nayirah. Tvrdila, že je zdravotná sestra a svedčila o tom, ako irackí vojaci vtrhli do kuvajtskej nemocnice, vybrali novorodencov z inkubátorov a nechali ich zomrieť. Celé svedectvo silno zapôsobilo na verejnú mienku a podporilo myšlienku vojny v Perzskom zálive.

Skutočnosť však bola iná. Pätnásťročné dievča bolo dcérou kuvajtského veľvyslanca v USA a svedectvo precízne naplánovala PR agentúra, aby pomasírovala verejnú mienku.

4. Otrávený alkohol

Spojené štáty zaviedli v 20. rokoch prohibíciu, zákaz alkoholu. Mala zabrániť pokračujúcemu „morálnemu úpadku“ v krajine.

Nešlo to však podľa plánu. Rozšíril sa masový čierny predaj a kto chcel, k alkoholu sa dostal. Po roku od začiatku prohibície vláda začala tušiť, že experiment môže zlyhať.

Problém videla v tom, že priemyselný alkohol, ktorý bol sám o sebe toxický, ale ktorý sa napriek tomu pil, nemal dostatočne hnusnú chuť. Angažovala teda chemikov, aby doňho pridali chemické látky ako petrolej, brucín, benzín, benzén, kadmium, jód, zinok, nikotín, soľ ortuti, éter, formaldehyd, chloroform, gáfor, chinín či acetón.

V dôsledku tejto drastickej akcie zomrelo medzi rokom 1926 až 1933 minimálne 10-tisíc ľudí.

5. Operácia Northwoods

Teraz už verejnosti známy dokument obsahoval predbežné plány operácií, ktoré by mohli zabezpečiť naklonenie domácej verejnej mienky, ale aj svetovej podpory v prípade vojenskej operácie proti komunistickej Kube.

Plán zahŕňal zinscenované akcie, pričom vina sa mala pripísať Kube. Počítalo sa aj s americkými obeťami v mene záujmov USA. K akciám mal napríklad patriť zinscenovaný útok na americkú základňu Guantánamo, ktorá sa na nachádza na Ostrove slobody. Okrem toho obsahoval sabotáže na lietadlách a lodiach, potopenie lode, teroristické útoky na Floride a vo Washingtone, či odpálenie diaľkovo ovládaného lietadla nad kubánskymi vodami.

Falošné útoky zostali len na papieri. Northwoods neprešiel cez amerického ministra obrany, rovnako ho zmietol zo stola prezident J. F. Kennedy.

NorthwoodsMemorandum.jpg

6. Operácia Paperclip

Hitlerova tretia ríša sa v posledných rokoch vojny pokúšala zvrátiť stav vecí pomocou tajných zbraní. Pomocou otrockej práce, ale aj intenzívneho výskumu a financovania sa v mnohých oblastiach dostala veľmi ďaleko. Príkladom bolo napríklad raketové inžinierstvo.

Po druhej svetovej vojne sa snažili USA využiť vedecký potenciál Nemecka.

Vytvorili operáciu Paperclip, tajný plán, ako priviesť špičkových nacistických vedcov zo zničenej krajiny do zámoria, aby pracovali pre CIA. V rámci programu sa na americkú pôdu presunulo okolo 1 600 nacistických vedcov aj s rodinami. Unikli sankciám i trestom a mohli si splniť americký sen. Dôležité bolo aj to, že ich potenciál nevyužili Sovieti.

Vedci pomáhali rozvíjať chemické zbrane a po boku amerických vedcov vyvíjali aj halucinogénne drogy. Jedným z najznámejších vedcov z tohto programu bol Wernher von Braun. Podieľal sa na skonštruovaní rakety Saturn V, ktorá vyniesla prvých ľudí na Mesiac. Predtým v službách Tretej ríše stál za raketou V-2, ktorou ostreľoval Hitler Londýn.

FO00321545.jpeg

Nemec Wernher von Braun (v strede) a jeho americký sen. Na snímke s prezidentom USA J. F. Kennedym pri návšteve NASA.  (AP Photo/NASA via John F. Kennedy Library and Museum)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok