Obrovská vedecká štúdia vyvrátila mýty o autizme a očkovaní

TA3
10.5.2015 20:46

Očkovanie nezvyšuje riziko autizmu. K tomuto záveru dospeli vedci v novej rozsiahlej štúdii, ktorá vychádza z pozorovania tisícok detí. Mýtus o súvise autizmu a očkovania sa v posledných rokoch teší veľkej obľube.

Obrovská vedecká štúdia vyvrátila mýty o autizme a očkovaní
SITA/AP

Trojzložková vakcína pre deti

Štúdia úplne vyvracia mýtus o priamej spojitosti medzi MMR očkovaním a vznikom autizmu u malých detí. MMR očkovanie je zamerané proti osýpkam, mumpsu, ktoré sa často nazýva aj zápal príušníc, a ružienke (rubeola). Proti týmto trom vírusom sa dieťa očkuje v rámci jednej vakcíny, ktorá obsahuje oslabené vírusy.

Rozsiahla štúdia sa objavila vo odbornom periodiku The Journal of the American Medical Association. “Zistili sme, že neexistuje žiadna škodlivá súvislosť medzi MMR vakcínou a rozvojom rôznych foriem autizmu," vyjadril sa jednoznačne pediater Anjali Jain, ktorý spolupracoval na štúdii. Autizmus je vývojová porucha, ktorú charakterizujú problémy v spoločenskom živote či predstavivosti.

Využili databázu s tisíckami záznamov

Výskumný tím mal k dispozícii komerčnú zdravotnú databázu. Všímal si v nej hlavne deti, ktorých starší súrodenci mali diagnostikovaný autizmus, čo ich radilo medzi deti so zvýšeným genetickým rizikom tejto poruchy.

Tím si pozrel záznamy 95 727 amerických detí v rozsahu 11 rokov. Dve percentá z nich mali autizmus. Odborníci si vzali na mušku deti, ktoré dostali vakcínu MMR.

Autori štúdie zdôraznili, že u detí, ktoré majú súrodencov s diagnózou autizmu, "sa nenašiel žiadny dôkaz, že príjem jednej alebo dvoch dávok MMR očkovania je spojený so zvýšeným rizikom autizmu."

Prácu financoval americký Národný ústav pre duševné zdravie, Národný inštitút zdravia a americké ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb.

Measles_Teachers-236256932c82435f8e3f0c1565470bf7.JPEG

Mýtus podporovala zdiskreditovaná štúdia

Mýtus o súvislosti očkovania a autizmom je hlboko zakorenený. Jeho dôsledkom je, že rodičia často odmietajú očkovať súrodencov detí, ktoré už autizmus majú.

Zástancovia mýtu sa odvolávajú na dnes už zdiskreditovanú štúdiu Andrewa Wakefielda z roku 1998. V lekárskom časopise The Lancet tvrdil, že súvislosť existuje. Vedecká obec ho podrobila zdrvujúcej kritike. Lekár potom prišiel o lekárku licenciu pre obvinenie z manipulácie s dátami a časopis sa od článku dištancoval.

Na Slovensku povinne

Na Slovensku je trojzložková MMR vakcína povinná od roku 1992. V bývalom Československu sa proti osýpkam očkovalo od roku 1969. Podľa stránky sprievodcaockovanim.sk prevažná väčšina detí, viac ako 95 %, po očkovaní získava imunitu, ktorá ich chráni celý život. Očkuje sa dvoma dávkami vakcíny. Prvú dostane bábätko v 15. mesiaci a druhú ako jedenásťročné.

Nebezpečný Disneyland

Spojené štáty, kde štúdia vznikla, sa s nárastom nezaočkovaných detí trápia. Na konci minulého roka sa opäť začala šíriť epidémia osýpok. Jej ohniskom sa stal kalifornský Disneyland.

Nebezpečné infekčné ochorenie pred niekoľkými rokmi vyhlásili za úplne potlačené, ale opäť sa stalo problémom. Mnoho Američanov nie je očkovaných. Vakcíny odmietajú z osobných či z náboženských dôvodov, prípadne aj pre dezinformáciu, že vakcíny podnecujú autizmus.

Osýpky sú vysoko nákazlivé, vírus sa ľahko šíri vzduchom. Neexistuje proti nim žiadny špecifický liek, lekári dokážu liečiť len prejavy ochorenia.

Príušnice zase môžu spôsobiť aj hluchotu. Na ich následky zomiera jedno dieťa z 10 000 chorých. Ružienka sa tiež šíri vzduchom, nebezpečná je najmä pre tehotné ženy. Môže vyvolať potrat.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok