Čaplovič učiteľom v budúcom roku vyššie platy nesľubuje

TA3
1.4.2012 09:53

Učitelia, ktorí sú stále v štrajkovej pohotovosti, sa zrejme v budúcom roku vyšších platov nedočkajú.

Čaplovič učiteľom v budúcom roku vyššie platy nesľubuje
SITA

"Sľubujem, že urobím všetko preto, aby som pomohol riešiť problémy dlhé roky podceňovaného pedagogického stavu. V štvorročnom období by som chcel výraznejšie zvýšiť platy, ale budúci rok bude najťažší," povedal v exkluzívnom rozhovore pre TASR Dušan Čaplovič, ktorý má v kabinete Roberta Fica (Smer-SD) zasadnúť do kresla ministra školstva. Dodal, že o tejto téme už rokoval aj s predsedom školského odborového zväzu Pavlom Ondekom a podpredsedami zväzu.

Budúci šéf rezortu tvrdí, že pozná súčasný stav, a tak nemôže sľúbiť zvýšenie platov v krátkom časovom období. "Čo chcete odo mňa, aby som sa postavil pred verejnosť ako šašo, že im zabezpečím zvýšenie platov na úrovni 1,2- až 1,5-násobku priemerného platu, a to do roka a do dňa? Pozrite sa len na rozvrátený daňový systém," upozornil s tým, že nie je ani Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS), ktorý sľuboval dvojnásobné platy, ani Juraj Miškov (SaS), ktorý rozprával o programe Singapur v oblasti podnikania. Aj keď v budúcom roku má Slovensko podľa Čaploviča z Bruselu nariadené šetrenie, pre financovanie školstva garantuje zachovanie status quo.

Pri svojom vlaňajšom proteste odborári žiadali zvýšiť aj podiel HDP investovaný do školstva. Koncom februára zástupcov odborového zväzu prijal prezident Ivan Gašparovič, ktorý im prisľúbil, že bude apelovať na nový kabinet, aby ich požiadavky zahrnul do svojho programového vyhlásenia. Čaplovič hovorí, že priestor pre viac investícií do vedy a výskumu vidí v efektívnejšom čerpaní eurofondov. "Na rozdelenie máme financie v dvoch operačných programoch: Výskum a vývoj a Vzdelávanie. Skúsme maximálne využiť tieto miliardy, ktoré sú tam," podčiarkol. Dosiahnuť to chce znížením byrokracie, aby "traja ľudia na ministerstve nerobili to isté".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok