Cesta do pekla? ĽSNS môže snaha o rozpustenie posilniť

TA3 SITA TASR
25.5.2017 13:50

Návrh generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára na Najvyšší súd na rozpustenie Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu môže strane priniesť nárast preferencií.

Cesta do pekla? ĽSNS môže snaha o rozpustenie posilniť
SITA

Dokazovanie bude zložité

Ako uviedol politický analytik Ján Baránek, nevie si predstaviť, ako bude vyzerať dokazovanie, že strana sa snaží o rozklad demokratického zriadenia. To bude podľa neho veľmi zložité na dokázanie. Baránek uviedol, že v celom prípade hrozí, že v záujme záchrany demokracie prijmeme nedemokratické opatrenia, čo je cesta do pekla. Celý postup je podľa neho zle nastavený.

Problém sa podľa Baránka má riešiť tým, že ĽSNS zoberú agendu, a nie legitimitu, keďže strana je legitímne zvolená. K tejto agende patrí riešenie korupcie, ochrana národných záujmov či riešenie rómskeho problému. Ako uviedol, tu je priestor pre koalíciu, ktorá však musí problémy riešiť pragmaticky. Rozpustenie strany by podľa Baránka nič nevyriešilo. Predstavitelia strany si totiž môžu kúpiť inú stranu, dajú jej iný názov a tá strana začne s vyššími preferenciami, ako majú dnes.

Čo by sa stalo v parlamente

Prípadné zrušenie ĽSNS by v vraj v parlamente nespôsobilo takmer žiadne zmeny, uviedla zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová s odvolaním sa na volebné zákony.     

Kotlebovci by teda v parlamente bez strany zostali do konca volebného obdobia. Ak by však niektorý z nich po zrušení strany prišiel z rôznych dôvodov o mandát, nikto by ho nenahradil. "Zákon hovorí, že ak je strana zrušená, tak nenastupuje náhradník," uviedla Chmelová.    

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal v stredu na Najvyšší súd návrh na rozpustenie politickej strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. Podľa názoru prokuratúry, cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v Slovenskej republike. Generálna prokuratúra týmto uzavrela prešetrovanie vyše 170 evidovaných podaní s požiadavkou podať Najvyššiemu súdu Slovenskej republiky návrh na rozpustenie politickej strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. S ĽSNS sa v poslednej dobe spája viacero káuz; napríklad kauza neonacistických symbolov ukrytých v číslach, protižidovský status poslanca Stanislava Mizíka, slová Milana Uhríka o bielych deťoch či sporné výroky v rádiu poslanca Milana Mazureka.

Podobný osud, aký teraz hrozí ĽSNS, pred rokmi postihol Slovenskú pospolitosť. Najvyšší súd ju rozpustil v roku 2006 s argumentom, že jej činnosť je v rozpore s Ústavou. Išlo o prvý podobný prípad v dejinách moderného Slovenska. Predsedom Pospolitosti bol terajší šéf ĽSNS Marian Kotleba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok