Na koncerte v Manchestri vraždil Brit, výbušnina bola plná klincov

TA3 TASR SITA ČTK
23.5.2017 21:58

Dvadsaťdva mŕtvych, vrátane 8-ročného dievčatka, a 59 zranených si vyžiadal atentát v multifunkčnej hale v severoanglickom Manchestri, kde koncertovala americká speváčka Ariana Grande. Polícia oznámila, že samovražedným útočníkom bol 22-ročný Salman Abedi, ktorý sa narodil v Británii. Výbušnina bola podľa polície plná klincov a iných kovových súčiastok.

Konal sám?

Podľa médií pochádza rodina útočníka z Líbye. Zatiaľ nie je jasné, či konal sám, alebo mu pomáhali ďalší ľudia, k akcii sa však prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát. Incident odsúdilo mnoho osobností z celého sveta a britskej politickej strany pre útok prerušili kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami.

Premiérka Theresa Mayová po zasadnutí vládneho výboru COBRA, ktorý sa zaoberá mimoriadnymi situáciami, prisľúbila dôkladné prešetrenie útoku a potrestanie všetkých vinníkov. Polícia medzitým oznámila, že v súvislosti s atentátom zadržala na juhu Manchestru 23-ročného mladíka a že vykonala razie na dvoch miestach. Podľa médií vnikla do domu páchateľa, kde vykonala kontrolovanú explóziu a zabavila niektoré predmety.

Kontroly boli nevýrazné

Výbuch nastal mimo koncertnej sály krátko potom, čo vystúpenie skončilo. Záchranná zdravotnícka služba uviedla, že do nemocníc dopravila šesť desiatok ľudí a množstvo osôb ošetrila na mieste. Dvadsaťtriročná speváčka, ktorá je v poriadku, na twitteri napísala, že je "zlomená" a že nemá slov.

Medzi obeťami a zranenými sú aj deti. Identifikovaní boli najmenej traja mŕtvi, vrátane osemročného dievčatka. Účastníci koncertu sa sťažovali, že bezpečnostné opatrenia boli na akciu nevýrazné. Ostraha napríklad nevykonávala žiadne kontroly batožiny. 

Útok odsúdilo množstvo štátnikov, vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina, jeho amerického kolegu Donalda Trumpa, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, pápeža Františka alebo predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera.

Pamiatku obetí si uctila aj kráľovná

Sústrasť rodinám obetí vyjadrila aj britská kráľovná Alžbeta II., samotný útok pritom označila za barbarský čin. "Viem, že hovorím za každého, keď prejavím svoje najhlbšie sympatie všetkým, ktorí boli zasiahnutí touto hroznou udalosťou a najmä rodinám a priateľom tých, ktorí zahynuli či utrpeli zranenia," uviedla kráľovná vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA.

aptopix-britain-concert-blast-38156-d6d153ab83c1455fbc97317604c1e436_0a000002-6bb4-9440.jpg

"Chcem sa poďakovať všetkým členom pohotovostných služieb, ktorí reagovali s takou profesionalitou a záujmom," povedala ďalej. "Rada by som tiež vyjadrila obdiv k tomu, akým spôsobom - so súcitom a ľudskosťou - reagovali občania Manchester na tento čin barbarstva," dodala.

Minúta ticha

Tisíce ľudí sa večer zhromaždili na námestí svätého Alberta v Manchestri k pietnej akcii za obete. Ľudia prišli s kvetmi a niektorí priniesli heslá so srdcom hlásajúci: "Milujem MCR (Manchester)". Účastníci akcie venovali obetiam minútu ticha, rovnako ako sa to dialo pri mnohých iných príležitostiach, napríklad na filmovom festivale v Cannes.

britain-concert-blast-74294-d2b48848204b496589f42e1176bb29ab-1_0a000002-940b-f074.jpg

Paríž a Rím na znamenie solidarity s Manchestrom zhasli o polnoci svetla ožarujúce ich najznámejšie pamiatky; v tme sa ocitli napríklad Eiffelova veža alebo Koloseum. Vedľa prejavov smútku a sústrasti sa na sociálnych sieťach objavili aj príspevky fanúšikov teroristickej organizácie Islamský štát vyjadrujúci radosť nad činom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok