Zabudnuté Slovensko hovorilo o extrémizme, prišiel aj Kiska

TA3 TASR
22.5.2017 22:35

Takmer trojhodinová verejná diskusia občianskej iniciatívy Zabudnuté Slovensko, zameraná proti fašizmu, extrémizmu, xenofóbii a intolerancii, sa uskutočnila na banskobystrickom Námestí SNP, aby len pár metrov od okien Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja upozornila na to, že extrémisti stav slovenskej spoločnosti nezlepšia.

Pridal i osobnú skúsenosť

Naopak, šírením nenávisti vyvolávajú v ľuďoch negatívne emócie. To potvrdili viaceré známe osobnosti z oblasti kultúry či športu. Na záver najväčšieho protiextrémistického podujatia v ostatnom čase v meste pod Urpínom vystúpil prezident Andrej Kiska.

Na otázku, čo s voličmi, ktorí volia extrémizmus ako vzdor, ako s nimi diskutovať, Kiska reagoval osobnou skúsenosťou z besedy so študentmi, ktorým vysvetľoval, prečo si nesadne za jeden stôl s predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom.

"V Prezidentskom paláci si s ním nesadnem za ten istý stôl, kde sedím s ľuďmi, ktorí boli priamymi účastníkmi SNP a bojovali proti najväčšiemu zlu. Nesadnem si za ten istý stôl s človekom, čo prehlasuje našu obrovskú udalosť, akou je SNP, ktoré vypuklo práve tu v Banskej Bystrici, že je najhorším dňom našej histórie. Nesadnem si za ten istý stôl s človekom, ktorý povie, že jeho nezaujíma osud 70.000 odvlečených a zabitých Židov zo Slovenska, lebo to nie je problém nás, keďže my sme národ slovenský. Toto som povedal študentom a čo bolo dôležité, mladí ľudia tak ako vy teraz spustili obrovský potlesk," povedal prezident.

Každá diskusia je veľmi dobrá

Slovenský olympijský víťaz, chodec Matej Tóth prišiel diskutovať tiež a zdôraznil, že voči žiadnym skupinám obyvateľstva netreba mať predsudky. Je potrebné mať informácie z jednej i druhej strany a vytvoriť si svoj názor. Upozornil, že netreba dať na jednoduché myšlienky, s ktorými je možno ľahké sa stotožniť, ale nemusia byť úplne objektívne. Verí, že hoci kandidátov na šéfa BBSK je "možno až príliš, ale majú svoju kvalitu", väčšina obyvateľov po voľbách do samosprávnych krajov bude spokojná a kraj sa pohne dopredu.

"Treba diskutovať o veciach, či už príjemných, alebo nepríjemných. Extrémizmus sa šíri nielen u nás, ale aj po svete, a preto je každá diskusia veľmi dobrá," konštatoval hokejista Michal Handzuš, ktorý takisto nechýbal na pódiu Zabudnutého Slovenska.

Vo voľbách na predsedu BBSK nebude musieť voliť menšie zlo. "Pre mňa je kandidát číslo jeden pán Lunter, poviem to na rovinu. Je to človek, ktorý má príbeh, z ničoho vybudoval svoju firmu poctivou prácou a niečo dokázal. Ja mu verím," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok