Doma chlapcovi nedávali nádej, po terapii v Prahe sa uzdravuje

ČTK
23.3.2015 13:16

Päťročný britský chlapec Ashya King, ktorý sa vlani liečil v pražskom protónovom centre, už nemá rakovinu. V rozhovore pre britský The Sun to uviedli jeho rodičia. V Británii chlapcovi nedávali nádej.

Doma chlapcovi nedávali nádej, po terapii v Prahe sa uzdravuje
SITA/AP

Opäť začal rozprávať

Ashyova rodina v súčasnosti žije v Španielsku a chlapec, ktorý bojoval s nádorom mozgu, údajne opäť začal rozprávať. Rád sa hrá so svojimi bratmi a sestrami v parku, povedal jeho otex Brett King. 

Primár pražského centra Jiří Kubeš, ktorý Ashyovu liečbu viedol, priaznivé výsledky kontrolných vyšetrení uvítal. Upozornil však, že z medicínskeho hľadiska je na hodnotenie výsledkov príliš skoro.

Podľa Ashyových rodičov chlapca zachránila protónová liečba, ktorú mu britský zdravotný systém NHS neumožnil. "Keby sme nechali Ashyu v starostlivosti NHS v Británii, dnes by tu s nami nebol," vyhlásil King. "Bol príliš slabý a neprežil by," dodal. Zmiznutie nádoru na mozgu svojho syna označil za zázrak.

"Viac než 80 percent detských pacientov sa dnes úspešne vylieči," uviedol na otázku ČTK Kubeš s tým, že typ liečby závisí od typu nádoru. Pri liečbe rakoviny u detí sa často používa kombinovaná liečba. Protónová terapia zasiahne nádor s presnosťou milimetra, ochráni dôležité orgány a tým zvýši šancu na vyliečenie a priaznino ovplyvní kvalitu budúceho života.

Zomierajúceho chlapca odviezli z Británie

"Z medicínskeho hľadiska je priskoro hodnotiť, a veľmi ma potešilo, že kontrolné vyšetrenie dopadlo priaznivo. Veľmi nás těší, že klinický stav Ashyu je vynikajúci. Jeho rehabilitácia prebiehala vďaka protónovému ožarovaniu veľmi dobre, môžeme to potvrdiť aj zo skúseností z protónovej liečby u ostatných 60 detských pacientov, ktorých sme liečili od decembra 2012," povedal Kubeš.

Ashyov prípad vyvolal vlani v lete veľkú mediálnu pozornosť. Britskí lékári zistili, že dieťa trpí nádorovým ochorením mozgu a niekoľkokrát ho operovali, potom ale údajne rodičom povedali, že urobili maximum. Kingovci sa však nevzdali a odviezli chlapca bez vedomia britských lekárov do Španielska, kde údajne chceli predať rekreačnú nehnuteľnosť, aby mali na liečenie.

V Británii na nich bol vydaný zatykač pre zanedbanie starostlivosti a niekoľko dní strávili v španielskom väzení.

Brett King vtedy svoje konanie vysvetlil vo videonahrávke, ktorú umiestnil na internete. Uviedol v nej, že britský štátny zdravotný systém synovi nebol schopný zaistiť liečbu, ktorú žiadali.

Manželia preto dúfali, že sa im podarí zabezpečiť dieťaťu takéto liečenie v Českej republike. To sa im nakoniec podarilo a chlapec vlani v apríli a v októbri absolvoval v pražskom protónovom centre 30 ožarovaní.

Peniaze na liečbu im neschválili

Na posledných snímkach Ashyovho mozgu neboli „žiadne stopy“ po nádore, povedal Brett King. „Sú to neuveriteľne skvelé správy, sme absolútne nadšení. Ospravedlňuje to všetko, čím sme si prešli,“ dodal chlapcov otec s tým, že keby bolo treba, zachoval by sa rovnako.

Prípadom sa zaoberali aj reportéri Sky News. Ako zistili, pri liečbe rakoviny, ktorá nie je v Británii dostupná, posiela britský zdravotnícky systém NHS pacientov do USA namiesto do Európy a utráca tak milióny libier ročne.

I v Británii by mali v budúcnosti vzniknúť dve protónové centrá podobné tomu v Prahe, na ich vybudovanie je už vyčlenených asi 250 miliónov libier. Nevzniknú skôr ako v roku 2018. Medzitým je viac ako 90 percent ľudí, ktorým je odporučená protónová liečba, posielaných do USA, čo stojí dvakrát viac ako rovnaká liečba v Európe, uviedol server televízie Sky News.

Cena liečby, ubytovania a nákladov na cestu do USA sa údajne pohybuje okolo 100 000 libier. Juliette Harrisonovej z Birminghamu lekári odhalili nádor na mozgu, NHS jej ale peniaze na protónovú liečbu neschválil. Zaplatila si tak sama 37-tisíc libier, aby sa mohla liečiť v protónovom centre v Prahe. Riaditeľka stratégie pražského centra Iva Taťaounová ČTK potvrdila, že NHS liečbu Ashyovi zaplatila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok