Mesto láka ženy do radov polície, navrhuje povoliť nosenie hidžábu

TA3 TASR
22.5.2017 06:42

Proti moslimským šatkám na hlavách belgických policajtiek sa vyjadril tamojší minister vnútra Jan Jambon. Reagoval tým na návrh na primátora belgického mesta Vilvorde Hansa Bonteho, podľa ktorého by povolenie šatiek prilákalo do radov polície viac žien s cudzokrajnými koreňmi.

Mesto láka ženy do radov polície, navrhuje povoliť nosenie hidžábu
SITA/AP

Inšpirujú sa Amsterdamom

"V bezpečnostných zložkách, najmä v polícii, je dôležité reprezentatívne zastúpenie, ktoré odráža pestrosť obyvateľstva. Snívam o stave, aký je v Amsterdame, kde je 18 percent policajtov pôvodom z cudziny. U nás je to oveľa menej a ak to chceme zmeniť, treba povoliť nosenie šatky," citoval primátora belgický denník Le Soir.

S povolením moslimských šatiek nesúhlasí belgický minister vnútra Jan Jambon. Považuje ich za náboženské symboly, ktoré do polície nepatria. Na druhej strane uznal, že zloženie policajného zboru musí byť pestré.

"To ale nedosiahneme symbolmi, ktoré komplikujú rozmanitosť a integráciu, ale novými spôsobmi náboru príslušníkov, čo už momentálne robíme," uviedol Jambon.

Polícia má zostať neutrála

Proti náboženským symbolom v radoch polície sa vyjadril aj bruselský primátor Yvan Mayeur. Polícia by podľa neho mala byť neutrálna. Agentúra Belga poukázala na to, že policajtky majú povolené nosiť moslimskú šatku vo viacerých štátoch.

Hidžáb, teda šatku, ktorá zahaľuje celú hlavu a krk okrem tváre, môžu v službe nosiť príslušníčky polície v Spojenom kráľovstve, Švédsku, Kanade a niektorých štátoch USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok