Ďalší tibetskí mnísi sa podpálili na protest proti Číne

TASR
31.3.2012 11:16

Dvaja ďalší tibetskí budhistickí mnísi sa podpálili v juhozápadnej Číne na protest proti vláde Pekingu. Informovali o tom dnes skupiny aktivistov.

Ďalší tibetskí mnísi sa podpálili na protest proti Číne
SITA

Dvaja mnísi vo veku 22 a 21 rokov sa podpálili v piatok v meste Ma-er-kchang (Barkam) v tibetskej oblasti provincie S'-čchuan. Rozsah ich zranení nie je známy, keďže ich ihneď odviedla polícia, uviedla exilová organizácia Slobodný Tibet a americké Rádio Slobodná Ázia.


Obaja mnísi študovali v neďalekom kláštore Kirti. K väčšine z 31 ďalších prípadov sebaupálenia, hlásených z tibetských oblastí Číny od roku 2009, došlo práve v tomto kláštore alebo jeho okolí. Najmenej 23 Tibeťanov, ktorí sa podľa aktivistov takto rozhodli protestovať proti útlaku zo strany čínskej vlády, zomrelo.
Čínska vláda po sérii sebaupálení a ďalších protestov, tento rok sprísnila bezpečnostné opatrenia vo väčšine tibetských oblastí.


Tibetský duchovný vodca dalajláma obvinil zo zodpovednosti za krajnú formu protestov "bezohľadnú politiku" Číny. Tá zasa obviňuje dalajlámu z podnecovania nepokojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok