Zistili, ako výrazne spomaliť starnutie. Udržte si dlhé teloméry

TA3
21.5.2017 19:56

Napriek tomu, že ľudstvo sa o večnú mladosť snaží po stáročia, dodnes nemáme univerzálny elixír dlhovekosti. Vedci sú však čoraz bližšie k pochopeniu procesov starnutia. Teraz prišli na to, čo presne máte robiť, ak chcete starnúť čo najpomalšie.

Zistili, ako výrazne spomaliť starnutie. Udržte si dlhé teloméry
ČTK/Tetra Images/Tetra Images

Index biologického starnutia

Už dávnejšie vieme, že na starnutie buniek výrazne vplýva dĺžka zakončení chromozómov, takzvaných telomér. Čím sú teloméry kratšie, tým horšie. Okrem bežného opotrebovania ich výrazne skracuje napríklad stres, takže ak chcete vyzerať mlado, mali by ste veci riešiť s pokojom.

Vedci rovnako vedia, že šport pomáha telu a pomáha znižovať jeho biologický vek. Avšak až teraz, po analýze tisícok ľudí, tím z americkej Brigham Young University zistil, čo presne treba robiť, aby sme starli čo najpomalšie.

centenarian-runner-84c8d7c44251400683f42f9ffb16c076_0a000002-d40f-608b.jpeg

Teloméry fungujú ako akési ochranné kryty na konci chromozómov, ktoré držia pokope genetický materiál. Prirovnávajú ich napríklad k plastovým koncovkám na šnúrkach do topánok. "Vo všeobecnosti vieme, že ľudia s kratšími telomérami zomierajú skôr a s väčšou pravdepodobnosťou sa u nich rozvinú viaceré z chronických ochorení. Nie je to perfektné, ale je to veľmi dobrý index biologického starnutia," vysvetlil východiská vedúci štúdie Larry Tucker.

Desiatky minút päťkrát do týždňa

Tuckerova štúdia priniesla konkrétne informácie o tom, aký typ cvičenia a aká jeho intenzita je najlepšia na zabrzdenie procesov starnutia v bunkách. Zistenia pochádzajú z analýzy dát od takmer 6 000 dospelých ľudí. Tím porovnal dĺžku telomér účastníkov a mal údaje aj o ich fyzickej aktivite. Sústredil sa najmä na beh.

Ľudí zoradili do troch skupín – tých so sedavým životným štýlom, stredne aktívnych a veľmi aktívnych. Za klasický príklad vysokej aktivity vedci označili 30-minútový beh päť dní v týždni u žien a 40-minútový beh päť dní v týždni u mužov.

Pravidelní bežci o 9 rokov mladší

A ako analýza dopadla? Rozdiely boli významné. Biologický vek ľudí najaktívnejšej skupiny bol až o sedem rokov menší ako u stredne aktívnych. Od ľudí, ktorí žijú sedavým spôsobom života, sa pravidelní bežci líšili až o deväť rokov.

Zaujímavé je tiež zistenie tímu, že k omladzovaniu nepomáhajú priemerné a občasné športové výkony. Závery jednoznačne potvrdzujú, že skutočný efekt má len časté opakovanie náročnejšieho cvičenia. Krátke koncovky chromozómov sa totiž u ľudí so sedavým štýlom a u tých mierne aktívnych veľmi nelíšili.

To, ako presne cvičenie vplýva na zadržanie skracovania telomér, vedci stále presne nevedia. Tucker sa prikláňa k názoru, že prínos spočíva najmä v tom, že cvičenie potláča zápaly a aj škodlivý vplyv voľných radikálov na bunky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok