Dostane sa z ambasády? Assangea už nevyšetrujú pre znásilnenie

TA3 ČTK TASR
19.5.2017 11:31

Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange sa možno po niekoľkých rokoch dostane zo svojho stiesneného exilu na ekvádorskej ambasáde v Londýne. Švédska prokuratúra zastavuje jeho predbežné vyšetrovanie v súvislosti s údajným znásilnením.

Assange (45) sa od roku 2012 skrýva na ekvádorskej ambasáde v Londýne, keďže mu hrozilo vydanie do Švédska pre údajné znásilnenie. On sám všetky obvinenia popiera.

Zakladateľ medzinárodnej neziskovej organizácie, ktorá zverejňuje citlivé informácie vlád a organizácií z anonymných zdrojov sa totiž obáva, že by zo Švédska mohol byť vydaný do USA. Tam mu hrozí exemplárny trest kvôli rozsiahlemu úniku utajovaných dokumentov.

Ak však Assange hneď opustí ekvádorskú ambasádu, bude zatknutý. Uviedla to po zastavení stíhania londýnska polícia, ktorá sa odvoláva na zatykač vydaný londýnskym súdom z roku 2012. Assange sa 29. júna 2012 odmietol súdu podriadiť a polícia je údajne povinná zatykač naplniť, ak by ambasádu opustil.

Neodpúšťa a nezabudne

Zakladateľ spoločnosti WikiLeaks Julian Assange vyhlásil, že "neodpúšťa a nezabudne" na fakt, že bol "zadržiavaný sedem rokov bez obžaloby". Reagoval na oznámenie švédskej prokuratúry, že zastavuje vyšetrovanie prípadu znásilnenia, z ktorého je tento Austrálčan obvinený.

"Bol som zadržiavaný sedem rokov bez obžaloby, zatiaľ čo moje deti rástli a moje meno bolo očierňované," napísal Assange, ktorý sa od roku 2012 ukrýva na ekvádorskej ambasáde v Londýne, na Twitteri. "Neodpúšťam a nezabudnem," zdôraznil.

Expertná komisia Rady OSN pre ľudské práva sa vlani uzniesla, že Assange je od roku 2010 svojvoľne zadržiavaný, ale vlády Británie a Švédska jej správu odmietli a odôvodnením, že sa na ekvádorskú ambasádu uchýlil sám a zotrváva tam dobrovoľne.

Dúfa v bezpečný odchod

Na rozhodnutie švédskej prokuratúry reagoval aj Ekvádor. Ekvádorský minister zahraničných vecí Guillaume Long vyjadril nádej, že Británia teraz umožní Assangeovi bezpečný odchod z ambasády.

Ekvádor podľa jeho slov ľutuje, že švédskej prokuratúre trvalo vyše štyri roky, kým Assangea v novembri 2016 na ekvádorskej ambasáde vypočula. "Bol to celkom zbytočný odklad. Ekvádor od poskytnutia azylu pánovi Assangeovi jasne hovoril, že bude plne spolupracovať so švédskym justičným systémom."

"Európsky zatykač už neobstojí. Británia musí teraz umožniť Julianovi Assangeovi bezpečný odchod, uviedol Long.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok