V Rakúsku súdia tri manželské páry. Ich deti boli svedkami brutality

TA3 TASR
18.5.2017 20:02

V rakúskom Grazi súdia tri manželské páry, ktoré v roku 2014 vycestovali do Sýrie, aby aby sa tam nasťahovali do bytov poskytnutých radikálmi z Islamského štátu. Vycestovali s dvanástimi deťmi, z ktorých najstaršie malo 14 rokov.

V Rakúsku súdia tri manželské páry. Ich deti boli svedkami brutality
SITA/AP ilustračné

Obvinení sú z mučenia

V súdnej sieni sa však objavili iba dva manželské páry bosnianskeho pôvodu, ktoré majú už rakúske občianstvo, ďalší obžalovaný pár sa nedostavil, aby si vypočul žalobu z členstva v teroristickej organizácii, zločineckom zoskupení a mučenia neplnoletých. Na neprítomných vydali rakúske orgány činné v trestnom konaní medzinárodný zatykač, proces s nimi sa uskutoční osobitne.

Prokurátor v súdnej sieni najskôr drasticky popísal, ako boli deti všetkých obžalovaných konfrontované so strašnými činmi IS. Osemročný syn jednej z dvojíc mal byť osobne prítomný pri poprave muža, ktorú vraj sledoval z bezprostrednej blízkosti. O deti sa permanentne starajú špecialisti a všetky po návrate do Rakúska umiestnili v náhradných rodinách.

IS potrebuje rodiny

Podľa slov prokurátora potreboval IS aj rodiny na výstavbu sociálnych štruktúr, avšak žiadna z manželiek partnerovi nepovedala, aby deti nebral do občianskej vojny. Keď sa v Sýrii ukázalo, že všetko nie je ružové, ako dúfali zainteresovaní, prisťahovalci ušli do Turecka, odkiaľ ich vyhostili do Rakúska, respektíve Bosny a Hercegoviny.

Kým jeden z mužov vo veku 38 a 49 rokov sa v súdnej sieni k trestnej činnosti vrátane členstva v IS priznal, druhý sa priznal k všetkému s výnimkou členstva v spomínanej organizácii vyjadriac ľútosť nad svojím konaním. Odlišne postupovali aj obe obžalované ženy, jedna sa priznala k všetkým bodom obžaloby, druhá zasa k žiadnemu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok