Manningovú pustili z väzenia, vstup do bežného života bude zložitý

TA3 ČTK
17.5.2017 08:18

Američanka Chelsea Manningová po siedmich rokoch opustí väzenie v Texase. Trest si odpykala za to, že ešte ako vojak Bradley Manning vyzradila serveru WikiLeaks viac ako 700 tisíc utajovaných dokumentov. Manningová mala pôvodne sedieť 35 rokov. Bývalý prezident Barack Obama označil pôvodnú sadzbu sa neprimeranú a skresal ju na pätinu.

Pokúsila sa o samovraždu

Hneď po svojom odsúdení v roku 2013 nastúpil Manning cestu k zmene pohlavia, hoci celý čas bol držaný v mužskej väznici. Podľa advokátov sa dvakrát pokúsil o samovraždu a odpykával si dlhé väzenskej tresty na samotke.

Dvadsaťdeväťročná Chelsea Manning sa podľa amerických médií bude na slobode zaoberať obhajobou práv transgenderových osôb, teda ľudí, ktorí zmenu pohlavia podstúpili.

Zápas s nedôverou

Napriek tomu bude podľa agentúry Reuters jej prechod z väzenia na slobodu zložitý. Transgenderové osoby v USA stále zápasia s nedôverou a diskrimináciou, mnohí navyše Manningovej vyčítajú jej kontakty s WikiLeaks, ktoré vyústili vo veľký medzinárodný škandál.

Počas väznenia Manningovej Pentagon prehodnotil svoj vzťah k transgenderovým osobám a povolil im, aby v armáde slúžili s priznaním svoje skutočné identity. Táto zmena sa podľa odhadu odborníkov týka 7000 osôb.

Manningová formálne v armáde aj po odpykaní trestu zostane na "dlhodobej dovolenke", než armáda jej status s konečnou platnosťou vyrieši. Nebude poberať plat, ale bude mať prístup aj k armádnej lekárskej starostlivosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok