Kanadskí hokejisti zdolali Nórov po dominantnom výkone 5:0

TA3 TASR SITA
15.5.2017 18:48

Kanadskí hokejoví reprezentanti zdolali vo svojom šiestom zápase v B-skupine MS Nórsko po dominantnom výkone 5:0.

Kanadskí hokejisti zdolali Nórov po dominantnom výkone 5:0
SITA/AP

"Javorové listy" tak už v predstihu vyhrali parížsku vetvu, na konte majú 16 bodov. Bodovo sa na nich môžu dotiahnuť už len druhí Česi, ale tí majú horší vzájomný zápas. V "béčku" sú už známi všetci štyria postupujúci do štvrťfinále. Obhajca trofeje Kanada ide ďalej z prvého miesta, Česko, Švajčiarsko a Fínsko sa o konečne poradie ešte pobijú.

Piati Nóri stratili nádej na postup práve po pondelňajšej prehre, keďže pred posledným duelom základnej časti strácajú na štvrtých Fínov tri body, no keďže s nimi prehrali 2:3 pp, už ich nemôžu predbehnúť. Na postupové priečky nemajú nárok ani Francúzi a Bielorusi. Istotu zostupu má Slovinsko.

Kanaďania zakončia svoje účinkovanie v skupine v utorok o 16.15 h reprízou vlaňajšieho finále proti Fínsku. Nóri nastúpia v rovnaký deň o 12.15 h proti Bielorusku.

france-hockey-worlds-30473-fd135e10b54f4c06ad24532a9760e2fc_0a000002-cfd4-d91b.jpg

B-skupina (Paríž):

Kanada - Nórsko 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)

Góly: 18. Schenn (Simmonds), 19. Parayko (MacKinnon, O'Reilly), 35. Scheifele (Matheson, Skinner), 39. Parayko (MacKinnon, Marner), 58. O'Reilly (Scheifele, MacKinnon). Rozhodcovia: Gofman (Rus.), Linde (Švéd.) – Kaderli (Švaj.), Suchánek (ČR), vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky: 4:0, oslabenia: 0:0, 5093 divákov.
Kanada: Johnson – Parayko, Vlasic, Demers, de Haan, Lee, Matheson, Morrissey – MacKinnon, Scheifele, Skinner – Giroux, Simmonds, O'Reilly – Couturier, Duchene, Killorn - Konecny, Marner, Point - Schenn
Nórsko: Haukeland (46.-49. min Soberg) - Holös, Nörstebö, Sveum, Ödegaard, Bonsaksen, Johannesen, Sorvik - Thoresen, M. Olimb, K. A. Olimb - Röymark, Bastiansen, Rosseli Olsen - Reichenberg, Forsberg, Martinsen - Valkvae Olsen, Roest, Karterud - Trettenes

Priebeh zápasu:

Zápas sa niesol v réžii obhajcov trofeje z Kanady. Tí si vytvorili veľký tlak hneď v úvode prvej tretiny, keď Haukelanda zasypali strelami. Už v 2. minúte mal obrovskú šancu O'Reilly, ktorý po faule Johannesena išiel na trestné strieľanie, no minul bránku. V 5. minúte už Kanaďania brankára Nórska prekonali. Gól Simmondsa však arbitri po konzultácii s videorozhodcom neuznali pre posunutú bránku.

Nóri sa vymanili zo zovretia v následnej presilovke a aj oni mohli rozvlniť sieť, no Johnson si poradil. "Javorové listy" však potom opäť prebrali opraty zápasu a v závere tretiny išli zaslúžene do vedenia, keď premenili dve presilovky pri vylúčeniach M. Olimba. V 18. minúte sa z dorážky presadil Schenn a o minútu neskôr zvýšil na 2:0 strelou od modrej obranca Parayko. Ich dominancia sa ešte viac prejavila v druhom dejstve, keď súperovi dovolili iba dve strely.

Kanaďania naopak pridali ďalšie dva góly. Po 15-minútovom dobíjaní Haukelandovej bránky sa presadil so šťastím Scheifele, ku ktorému sa odrazil puk od jedného z brániacich hráčov a už nemal problém zasunúť ho do siete - 3:0. V 39. potvrdili zámorskí hokejisti svoju silu v presilovkách, keď tretiu v troch v zápase premenil opäť Parayko - 4:0.

Kanada mohla viesť aj vyšším rozdielom, no množstvo šancí zmaril Haukeland, ktorému niekoľkokrát pomohla aj konštrukcia bránky. Nórsky brankár mal v 46. minúte problémy s betónom a kým mu ho opravili, v bránke ho nahradil na necelé tri minúty Soberg. V 58. minúte uzatvoril skóre zápasu O'Reilly - 5:0, keď premenil štvrtú zo štyroch presiloviek Kanady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok