Hámor pokoril ťažkú osemtisícovku a uzatvoril Korunu Himalájí

TA3 SITA
15.5.2017 14:31

Slovenskí horolezci Peter Hámor a Michal Sabovčík vystúpili na osemtisícovku Dhaulágirí (8 161 m) v nepálskych Himalájach, na sociálnej sieti o tom informoval samotný Sabovčík.

Sabovčíkova prvá osemtisícovka

Hámorovej manželke Márii sa s manželom spojiť zatiaľ nepodarilo, úspech tak nevedela potvrdiť. Päťdesiatdvaročný Hámor však podľa všetkého výstupom uzatvoril takzvanú Korunu Himalájí, teda zoznam všetkých štrnástich himalájskych osemtisícoviek. Pre Sabovčíka išlo o zdolanie prvej osemtisícovky. Hámor plánoval na Dhaulágirí vyliezť aj v roku 2009, výstup sa však nakoniec nepodaril, jeho spolulezec počas neho tragicky zahynul.

Ešte v nedeľu 14. mája sa obaja horolezci dostali do výšky 7 250 metrov, kde prespali, expedícia o tom informovala na sociálnej sieti, v tom čase horolezcov od vrcholu delilo vyše 900 výškových metrov. Ďalší deň vo výstupe pokračovali. Oboch horolezcov ešte podľa Sabovčíka čaká zostup do tábora C3. Podľa informácií z nedele sa mal do základného tábora vrátiť Michal Gabriž, kde sa pre problémy s chrbtom ostal liečiť štvrtý člen expedície Tomáš Petrík.

Projekt odštartoval 10. marca

Hámorov projekt s názvom Himalayadventure XXVII odštartoval 10. marca odletom z Bratislavy do Káthmandu v Nepále. Do základného tábora vo výške 4 500 metrov sa slovenskí horolezci presunuli 13. apríla, výstup im v predchádzajúcich dňoch komplikovalo sneženie, v tábore C2 dokonca prišli o jeden stan.

Ešte pred niekoľkými týždňami horolezci absolvovali aklimatizačné výstupy v himalájskom údolí Solo Khumbu a v oblasti Mount Everestu. Projekt by mal trvať do 2. júna tohto roka, keď by sa mali horolezci vrátiť späť na Slovensko.

hamor_0a000002-9f51-d5e3.jpg

Svoju prvú osemtisícovku zdolal Popradčan Peter Hámor v roku 1998, keď vystúpil na vrchol Mount Everest (8 848 m), odvtedy vystúpil na osemtisícovky ešte trinásťkrát, absolvoval napríklad expedíciu na Annapurnu (8 091 m) v Nepále či Nanga Parbat (8 125 m) v Pakistane. Naposledy vystúpil vlani na Manaslu (8 163). Na horu Dhaulágirí vystúpili po prvýkrát členovia švajčiarsko-rakúskej výpravy v roku 1960, neskôr, v roku 1988, aj slovenský horolezec Zoltán Demján spolu s dvoma Kazachmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok