Sneh narobil v noci pod Tatrami problémy

tasr
8.10.2011 09:36

Vysoké Tatry a ich okolie majú za sebou prvú väčšiu snehovú nádielku - cestári pracovali celú dnešnú noc, museli prepluhovať takmer celé Tatry i podhorie.

Sneh narobil v noci pod Tatrami problémy

Riaditeľ popradskej pobočky Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SaÚC PSK) Ľubomír Spišský pre TASR uviedol, že v noci bolo vonku deväť vozidiel, ktoré nepretržite pluhovali od piatka (7.10.) zhruba od 20.30 h až do dnešného rána."Teraz je situácia dobrá, všetky cesty sú zjazdné, najviac snehu padlo medzi Vyšnými Hágmi a Štrbským Plesom a medzi Štrbským Plesom a Štrbou," priblížil Spišský.


Na ceste bola podľa neho sedem až osem centimetrová vrstva mokrého a ťažkého snehu. Cesty v okolí Ždiaru a na horskom prechode Vernár, okres Poprad, museli cestári už aj posýpať.
Na niektorých úsekoch cesty popadalo pod ťarchou mokrého snehu i niekoľko konárov. "Snežiť začalo veľmi náhle, padal hustý mokrý sneh, ale mali sme nahlásenú pohotovosť, takže autá ihneď, ako to bolo nutné, vyrazili do terénu," dodal Spišský.


Dovedna zasahovalo v PSK 14 vozidiel. Ďalšie autá pluhovali a posýpali cesty v okrese Stará Ľubovňa.
"Išlo o severnú časť východného Slovenska, v okolí Červeného Kláštora a Čirču. Dohromady sme prepluhovali takmer 570 kilometrov ciest v Prešovskom Kraji a nutné bolo posýpať 438 kilometrov ciest," doplnil dispečer Správy a údržby ciest PSK Tomáš Lažo.


Rušno mali v noci nadnes aj hasiči: podľa dispečerky Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Kataríny Ondrichovej museli v noci zasahovať celkom 11-krát.
"Išlo o popadané konáre a stromy, ktoré nevydržali nápor snehu a padli na miestne komunikácie," priblížila Ondrichová. Zásahy sa začali v piatok zhruba o 19.00 h a hasiči odpratávali konáre až do šiestej hodiny dnešného rána.


"Hasičská stanica v Kežmarku zasahovala trikrát, podobne ako aj v Poprade, štyri výjazdy mali zo Starej Ľubovne a jedenkrát zasahovali aj prešovskí hasiči," spresnila Ondrichová. Dovedna bolo v teréne 11 kusov techniky a 27 príslušníkov HaZZ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok