Mimozemšťania nás nezožerú ani nevydrancujú, upokojujú experti

TA3
14.5.2017 19:48

Vo filmoch a sci-fi románoch zväčša znamená príchod mimozemšťanov katastrofu. Bytosti z iných planét ľudí častokrát zožerú, majú s nimi sexuálny styk, prípadne prídu, aby vydrancovali zdroje planéty. Máme sa stretnutia s nimi obávať? Experti najnovšie poskytli celkom uspokojivé odpovede.

Mimozemšťania nás nezožerú ani nevydrancujú, upokojujú experti
SITA/AP Photo/Universal Pictures

Kvantový fyzik Jim Al-Khalili sa vo svojej knihe pýtal množstva expertov na to, ako by vyzeral kontakt ľudstva s mimozemšťanmi. Ich odpovede sú pomerne optimistické. Zväčša si totiž nemyslia, že by nám od mimozemskej inteligencie hrozil scenár, aký poznáme z výpravných Hollywoodskych filmov. Pozrite si ich reakcie na päť najčastejších mýtov o tejto téme:

1. Všetkých nás zožerú

Možnosť, že sa ľudia stanú potravou mimozemšťanov, využili filmári vo viacerých filmoch. Napríklad film Vraždiaci sliz počíta so záhadným fialovým slizom požierajúcim všetko živé. Postupne rastie a naberá na sile. Ľudia potom, ako si uvedomia dôsledky, v panike utekajú.

Je tu však háčik. Aby mohli mimozemšťania požierať ľudí, musia v prvom rade vedieť spracovať molekuly, ktoré obsahujeme - aminokyseliny či cukry. A to zároveň znamená, že by museli mať podobne založenú biochémiu tela ako ľudia. To je nepravdepodobné, keďže o mimozemšťanoch sa predpokladá, že budú pochádzať z úplne iného prostredia.

2. Budú mať s nami sex

S možnosťou ľudsko-mimozemského hybridu sa pohral napríklad Ridley Scott vo filmoch o votrelcoch.

Pokúsiť sa o to iste môžu. Z biológie však vieme, že možné nie je ani párenie ľudí s ich najbližšími možnými príbuznými, ktorými sú šimpanzy.

3. Budú sa nám podobať

Evolučná cesta človeka je tak unikátna a ovplyvňovalo ju také množstvo rôznych nepredvidateľných faktorov, že podľa expertov je takmer nemysliteľné, aby aj iný vesmírny druh nadobudol ľudské rysy. Neurovedec Anil Seth si myslí, že by v porovnaní s nami mohli mať decentralizovanú nervovú sústavu alebo alternatívny štýl vedomia.

To by zároveň znamenalo aj úplne iný vizuál a koniec predstavy o mimozemšťanoch ako o klingónoch v Star Treku. Nebudú mať ľudskú postavu a líšiť sa len drobnou črtou v tvári.

4. Budú až príliš živí

Vo filme Prvý kontakt, ktorý bol nedávno v kinách, prišli na Zem mimozemské lode s bytosťami, ktoré nemali znaky humanoidov. Filmoví „heptapodi“ pôsobili až strašidelne živo, podobali sa akýmsi obrovským inteligentným chobotniciam.

Mnoho vedcov zastáva názor, že ak nás niekedy kontaktuje inteligencia z iných končín vesmíru, nepôjde o takéto bytosti. Pre obrovské vzdialenosti medzi hviezdnymi sústavami nepôjde o organické živé tvory, ale zrejme o dômyselné robotické zariadenia.

5. Ukradnú nám naše zdroje

Ľudstvo je závislé od svojich zdrojov. Ropa, drahé kovy, železná ruda alebo voda sa neraz stali príčinou vojenského konfliktu. Ak by ale o ne mali záujem aj mimozemšťania, asi by našli lepšie "ťažobné polia" ako Zem. Ľadové mesiace ako Európa by mohli byť skvelou zásobárňou vody a navyše sú neobývané, takže by nečelili žiadnemu odporu. Zaujímavé je tiež, že väčšina zásadných kovov sa nachádza v zemskom jadre, a nie v kôre. Lepšie by ich preto bolo hľadať na asteroidoch.

O najčastejších mýtoch o príchode mimozemšťanov písal magazín Time.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok