Hľadajú hračku zvrhlého cisára, ktorá fascinovala aj Mussoliniho

TA3
13.5.2017 09:23

Zvrhlý rímsky cisár dal na jazere postaviť obrovské lode, na ktorých sa uskutočňovali orgie. Fascinovaný fašistický vodca nechal po tisícročiach jazero vypustiť a našiel ich na jeho dne. Za vojny však boli za záhadných okolností nenávratne zničené. Ich príbeh sa však neskončil. Pod hladinou mohla zostať ešte jedna „loď rozkoše“.

Hľadajú hračku zvrhlého cisára, ktorá fascinovala aj Mussoliniho
SITA/AP

Zvierací konzul aj incest

S talianskym jazerom Nemi sa spája stará legenda, ktorú ľudia po generácie prifarbovali ale aj preverovali. Pred desaťročiami sa čiastočne potvrdila.

Príbeh sa spája s rímskym cisárom Caligulom, ktorý bol jedným z prvých rímskych cisárov a na trón nastúpil po svojom adoptívnom otcovi Tibériovi. Mladý Caligula síce začal vládnuť spravodlivo a zodpovedne, jeho vnútorní démoni však prevážili a do histórie sa napokon zapísal ako šialený, krutý a zvrhlý vládca.

Jeho len štvorročná vláda bola výstredná aj na rímske pomery. Miloval sledovanie mučenia a popráv, svojho koňa vymenoval konzulom a udržiaval sexuálne kontakty s vlastnými sestrami. Jeho šialenstvo sa stupňovalo do tej miery, že ho v mene zachovanie ríše zavraždil člen jeho vlastnej pobrežnej stráže.

caligula-lod_0a000002-a81e-c599.jpg

Kto zničil lode neresti?

K cisárovým vrtochom patrilo aj míňanie peňazí vo veľkom štýle. Blízko Ríma na jazere Nemi dal postaviť tri monumentálne lode, ktoré sa podľa starovekých záznamov podobali skôr na „plávajúce mosty“. Plavidlá mali slúžiť na luxusný relax a pobavenie krutovládcu. Spájajú sa s nimi príbehy o orgiách a násilnostiach.

Na brehu jazera kedysi stála svätyňa bohyne Diany. S jej kultom sa spája jeden z najkrutejších rituálov v antike - bohyni sa prinášala ľudská obeť. Násilný rituál si Caligula zrejme nenechával ujsť a sledoval ho priamo z lodí na jazere.

Obrovské lode ešte v prvom storočí po Kristovi skončili na dne jazera. Prečo? Okolnosti sú nejasné. Možno ich zničila prírodná katastrofa, možno to bol Caligulov nasledovník Claudius, ktorý chcel takto vymazať spomienky na svojho predchodcu. Legendy hovorili aj to, že za potopením stojí sám Caligula. V opitosti vraj vydal povel, aby luxusné lode potopili aj s hosťami, aby tak zavŕšil dojem z orgií.

caligula-lod2_0a000002-abcb-52ee.jpg
caligula-duce_0a000002-aa42-8f18.jpg

Dodnes sa nezachovali

Príbehy o luxusných lodiach orgií nedali spávať ani talianskemu fašistickému vodcovi Benitovi Mussolinimu. Fascinovaný odkazom Rímskej ríše nariadil prebúral v pobrežnej skale pri jazere otvor. Vytvoril sa tam akýsi akvadukt a z jazera sa ním odčerpávala voda. Po troch rokoch voda dostatočne opadla a v bahne na dne jazera našli pozostatky dvoch obrovských lodí.

„Duce“ nechal ich zvyšky zreštaurovať. S veľkou slávou ich potom previezli do múzea. Išlo o pamiatku porovnateľnú s obrovskou kráľovskou loďou, ktorú vyzdvihli z dna mora a ukazujú ju v štokholmskom múzeu Vasa. Žiaľ, v tomto prípade lode počas dovolenky obdivovať nemôžeme.

Caligulove lode sa nezachovali, pretože ich počas druhej svetovej vojny za záhadných okolností zničil požiar.

Loď uvidel z potápačského zvona

Na lodiach malo byť dosť miesta, aby sa na nich nachádzali kúpele, komnaty s drahokamami a dokonca aj vinice a ovocné stromy. Caligula tam relaxoval počúvaním zborového spevu a pohľadom na tanečnice. Pozostatky čerpadiel a olovených rúrok, ktoré vylovili za čias Mussoliniho, zase ukazujú pokročilý stupeň technických znalostí Rimanov.

Dve Caligulove lode sú síce nenávratne zničené, legendy však hovoria, že boli tri. Ukrýva sa posledná z nich stále na dne jazera? Výskumníci sa ju v súčasnosti pokúšajú nájsť.

O zvláštnej tretej výletnej lodi sa dochovali správy aj zo 16. storočia. Vojenský inžinier Francesco de Marchi si zostrojil akýsi potápačský zvon a zostúpil ku dnu jazera. Tam vraj našiel pozostatky tretej lode, ktorá bola na opačnom konci ako dve ďalšie a jej dĺžku odhadol na 120 metrov. Práve oblasť, ktorú popísal stredoveký inžinier, však za Musoliniho nevypustili a dno nemohlo odhaliť svoje tajomstvá.

Taliansko je teraz odhodlané vyriešiť záhadu raz a navždy. "Zamerali sme prieskum na túto oblasť. V prípade, že loď je tam, mali by sme byť schopní ju vidieť," povedal Luiggi Dattola z Agentúry enviromentálnej ochrany Kalábrie.

Jazero hlboké 30 metrov už preskúmali skenery. Potápači majú sťaženú prácu, pretože v hĺbke je jazero mútne a viditeľnosť dosahuje nanajvýš jeden meter. Tím výskumníkov už použil systém, ktorý je schopný detekovať predmety aj 3 metre pod bahnitým dnom. Výskum za mesiac práce vyprodukoval dosť materiálu, aby ho mohli analyzovať až do konca júna. "Všimli sme si nejaké anomálie. Tie sa preskúmajú s pomocou potápačov v nasledujúcich dňoch," potvrdil Dattola.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok