Súd rozhodol o treste pre kapitána stroskotanej Concordie

TA3 TASR
12.5.2017 08:35

Taliansky najvyšší súd definitívne potvrdil 16-ročný trest odňatia slobody pre Francesca Schettina, bývalého kapitána stroskotanej výletnej lode Costa Concordia.

Po vynesení verdiktu Najvyššieho kasačného súdu už nič nebráni tomu, aby 56-ročný Schettino nastúpil do výkonu vymeraného väzenského trestu.

Sudcovia potvrdili pôvodný verdikt z februára 2015, keď prvostupňový súd bývalého kapitána uznal za vinného vo veci neúmyselného zabitia, spôsobenia zranení, predčasného opustenia lode a ďalších závažných trestných činov. Vlani v máji dospel k tomu istému záveru aj odvolací súd. Schettino čakal na oznámenie verdiktu na tajnom mieste neďaleko rímskej väznice Rebibbia. Svoj byt v juhotalianskom mestečku Meta di Sorrento opustil, aby sa vyhol kontaktu s novinármi.

Kapitánov právnik Donato Laino povedal, že Schettino, s ktorým sa telefonicky spojil, bude rozsudok rešpektovať. Zároveň avizoval, že verdikt preskúma a nevylúčil, že by sa mohol obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva. Hoci Schettino urobil chyby, nie je podľa Laina zodpovedný za všetko, z čoho je obviňovaný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok