Američania potvrdili tajné väznice, Obama priznal surovosť metód CIA

TA3 TASR
10.12.2014 12:37

Barack Obama reagoval na zverejnenie dlhoočakávanej správy o praktikách americkej tajnej služby CIA . Priznal, že niektoré jej metódy boli "surové." Správa môže pomôcť susednému Poľsku uzavrieť kauzu tajných väzníc.

Američania potvrdili tajné väznice, Obama priznal surovosť metód CIA
SITA

Odmena za flexibilný postoj

Americká Ústredná spravodajská služba prevádzkovala v Poľsku tajné väznice, v ktorých zadržiavala ľudí podozrivých z terorizmu. Vo svojej dlho očakávanej správe to v utorok definitívne potvrdili vyšetrovatelia z výboru amerického Senátu na kontrolu tajných služieb.

Správy o amerických tajných väzniciach v zahraničí sa objavili už pred niekoľkými rokmi, doteraz ich však ani Washington ani Varšava nepotvrdili. Poľská vláda sa nateraz k zisteniam odmietla vyjadriť.

Senátny výbor vo svojej správe uvádza, že Poliaci sa pred 11 rokmi vyhrážali zastavením prijímania militantov z teroristickej siete al-Kájda. Ako sa píše v dokumente Senátu, Varšava napokon prijala "flexibilnejší postoj" po tom, ako jej CIA prisľúbila vyplatenie "veľkej sumy peňazí".

V správe sa síce vyslovene neuvádza Poľsko ako miesto amerických tajných väzníc, podľa agentúry Reuters je však zrejmé, že ide práve o túto krajinu. Svedčia o tom údajne nepriame indície ako napríklad odvolanie sa na dokumenty Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý odsúdil "čierne zariadenie" CIA v Poľsku. Správa tiež uvádza výpovede svedkov, ktorí mali o tajných väzniciach v Poľsku vedieť. Zistenia zatiaľ okrem poľskej vlády odmietla komentovať aj kancelária Leszeka Millera, ktorý bol v tom čase poľským premiérom. 

Podľa rozhodnutia ESĽP medzi rokmi 2002 až 2003 prevádzkovala CIA tajnú väznicu neďaleko poľskej dedinky Stare Kiejkuty na severovýchode krajiny. Američania tam údajne na zadržaných ľuďoch podozrivých z terorizmu používali aj techniky, ktoré ľudskoprávne organizácie považujú za mučenie.

CIA podľa správy klamala

Americký prezident Obama sa vyjadril, že niektoré z taktík tvrdého vypočúvania CIA, ktoré opisuje senátna správa, boli "surové", "zlé" a "kontraproduktívne", ale zverejnenie informácie o nich bol významný krok, aby sa zabezpečilo, že sa takýto scenár už nikdy nezopakuje. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

"Jedna z vecí, ktorou sa líšime od iných krajín je, že keď urobíme chyby, priznáme ich," povedal Obama vo vysielaní španielsky hovoriacej televíznej siete Telemundo.

Správa konštatuje, že CIA klamala vládnych predstaviteľov i verejnosť tvrdením, že jej metódy, ktoré uplatnila po teroristických útokoch v USA z 11. septembra 2001, zachránili ľudské životy. 

Podľa Obamu zo správy vyplýva, že uvedený vypočúvací program bol vytvorený príliš narýchlo a bez toho, aby sa dôkladne zvážili potenciálne dôsledky. 

Obama povedal, že niektoré metódy CIA opisované v správe boli "kruté a ako som povedal skoršie, predstavujú podľa mňa mučenie". To však podľa neho nie je ten správny obraz USA.

Zverejnenie správy označil za dôležité, "aby ľudia presne pochopili, prečo som zakázal tieto metódy v rámci prvých krokov, ktoré som urobil po nástupe do funkcie, a dúfam, že ... už nikdy neurobíme takéto chyby znova".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok