Dubovcová má novú partnerku, cieľom je Tokio 2020

TA3 TASR
10.5.2017 17:20

Novovytvorený pár plážových volejbalistiek Natália Dubovcová, Andrea Štrbová má smelé plány, ktoré by radi obe hráčky zakončili účasťou na OH 2020 v Tokiu. Pomôcť by im k tomu mal aj navýšený finančný príspevok od Slovenskej volejbalovej federácie, ktorá dvojici vyjadrila plnú podporu. Dubovcová takmer sedem rokov tvorila úspešné duo s Dominikou Nestarcovou.

V Brazílii napokon chýbali

Vlani do posledného momentu bojovali o účasť na OH v Riu de Janeiro, ale v Brazílii napokon chýbali. Následne prišlo medzi hráčkami k ukončeniu spolupráce a Dubovcová si musela hľadať novú spoluhráčku. "Už na začiatku vlaňajšieho roka sme vedeli, že Dominika vzhľadom na svoj vek a výkonnostné limity s Natáliou skončí. Pre Natáliu sme začali hľadať novú spoluhráčku, čo vôbec nebolo jednoduché. Môj názor je, že slovenské hráčky jednoducho nie sú ochotné obetovať desať mesiacov driny. Zároveň nechápem ich nízke športové ambície. Oslovili sme viaceré, ale ani jedna nebola ochotná podstúpiť 'tortúru' tréningov a cestovania," rozhovoril sa manažér slovenskej dvojice a Natáliin otec Miloš Dubovec.

Novú partnerku pre jeho dcéru napokon našli v Česku. Stala sa ňou bývalá mládežnícka reprezentantka SR v "šestkovom" volejbale Andrea Štrbová. "Za Andreou sme vycestovali spoločne s Natáliou. Všetko sme jej vysvetlili, predostreli náš plán. Zobrala si čas na vysvetlenie a napokon súhlasila," dodal Dubovec.
Nová dvojica začala trénovať v januári, vedie ju úspešný poľský kouč Lukasz Fijalek. Doteraz majú za sebou 97 dní tréningov v deviatich blokoch.

"Hľadanie novej spoluhráčky bolo ťažké, dlho som nevedela s kým budem hrať. Napokon sme našli Andreu. Ja viem, čo obnáša hrať na piesku, viem ako celý kolotoč turnajov vyzerá. Pre ňu to bola veľká zmena a má môj rešpekt za to, ako do toho skočila. Som rada, že povedala áno a že môžme spolu trénovať," uviedla
Dubovcová. Štrbová, ktorá naposledy hrala v českej extralige za TJ Sokol Frýdek-Místek, priznala, že ju zlákala najmä možnosť zabojovať o olympiádu. "Zavážil aj fakt, že je tu možnosť štartovať v Tokiu. Chcem sa naďalej zlepšovať a makať na sebe, v klasickom volejbale som už priestor k napredovaniu príliš nevidela," vravela. S prechodom z haly na piesok zatiaľ problém nemá. "Zatiaľ som spokojná. Je pravda, že piesok sa s halou vôbec nedá porovnať. Je to iné, psychicky náročnejšie. Keď sa mi nedarí, nikto ma nevystrieda, musím zostať na ihrisku. Zvykám si," dodala Štrbová.

Chce pomôcť aj vedenie SVF

Úvod kariéry novovytvorenej dvojice bude náročný, keďže body do renkingu FIVB má len Dubovcová. Aj preto budú v tomto roku štartovať najmä na turnajoch, na ktoré ich pustí bodový rebríček, prípade tam, kde dostanú voľné karty. S nimi im chce pomôcť aj vedenie SVF.

"Budeme sa snažiť, aby táto dvojica štartovala aj na MS vo Viedni, ktoré sú na programe na prelome júla a augusta. Už som v tejto veci absolvoval niekoľko rozhovorov," potvrdil prezident SVF Ľubor Halanda. Príspevok od národnej federácie bude tvoriť tretinu rozpočtu dua
Dubovcová, Štrbová.

"Projekt ich tímu sa nám zdá zmyslupný. Majú kvalitného trénera z Poľska, ktorý má dostatok skúseností na to, aby ich pripravil na vrcholné turnaje. Ideme do rizika, ale Natáliu s Andreou budeme podporovať, držať im palce a stáť za nimi až do konca," deklaroval Halanda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok