Slovensko na súde vysvetľovalo dôvody svojej žaloby na Úniu

TA3 ČTK
10.5.2017 11:24

Slovensko sa spolu s Maďarskom ocitlo pred Súdnym dvorom Európskej únie. Vysvetľovali dôvody žaloby, ktorú podali v roku 2015 po tom, ako členské krajiny EÚ rozhodli o prerozdelení 120-tisíc migrantov podľa povinných kvót.

Maďarský zástupca označil vtedajšiu situáciu, ktorá mala uľaviť Taliansku a Grécku, ktoré boli zaplavené migrantmi, za politické rozhodnutie. Podľa Slovenska bolo okrem iného neadekvátne a neúčinné. Rovnaký výsledok sa dal poďla oboch krajín dosiahnuť aj iným spôsobom, napríklad zlepšením hraníc EÚ a rýchlejším vracaním tých, ktorí právo na azyl nezískali.

Súdny dvor EÚ teraz o veci nerozhodne. Generálny advokát Yves Bot v priebehu niekoľkých mesiacov vypracuje svoje stanovisko k veci. Samotný rozsudok by tak mohol padnúť na konci tohto roka, myslia si pozorovatelia. Výrok súdu by pritom mohol mať vplyv aj na terajšiu debatu v EÚ o reforme únijného azylového systému.

Únia v ňom totiž ako opatrenie pre prípad krízy navrhla trvalý mechanizmus prerozdeľovania žiadateľov o azyl z krajín zasiahnutých migračným tokom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok