Trump vyhodil šéfa FBI. Úrad vyšetruje zásahy Moskvy do volieb

TA3 TASR
10.5.2017 00:14

Americký prezident Donald Trump s okamžitou platnosťou prepustil šéfa Federálneho úradu pre vyšetrovanie Jamesa Comeyho. Oznámil to Biely dom, podľa ktorého prezident konal na návrh ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa.

Cche obnoviť dôveru verejnosti

Trump tento krok zdôvodnil potrebou "obnoviť dôveru verejnosti" vo vyšetrovací úrad. "FBI je jednou z najuznávanejších inštitúcií v našej krajine a dnešok bude znamenať nový začiatok pre tento klenot medzi ustanovizňami dohliadajúcimi na dodržiavanie zákona u nás," uviedol Trump v písomnom vyhlásení. Meno Comeyho nástupcu Biely dom neoznámil.

FBI sa pod Corneyho vedením venoval okrem iného aj vyšetrovaniu údajných zásahov Moskvy do minuloročných prezidentských volieb v USA, v ktorých zvíťazil práve Donald Trump.

Nominoval ho Obama

Trump pristúpil k tomuto kroku krátko po tom, čo FBI korigovala znenie jednej vety z Comeyho minulotýždňového vyhlásenia pred Kongresom, podľa ktorého bývalá blízka spolupracovníčka niekdajšej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej Huma Abedinová poslala na laptop svojho manžela "stovky a tisícky" e-mailov, pričom niektoré z nich údajne obsahovali utajené informácie.

trump-comey-76708-23db361983e445a89e31210faac8b63a_0a000002-45d1-f415.jpg

Podľa dvojstranového vyjadrenia, ktoré FBI vydala, bol na laptop v skutočnosti preposlaný iba "malý počet" z tisícok e-mailov, ktoré v ňom našli. Naopak, väčšina z týchto e-mailov sem bola údajne uložená pomocou elektronických zariadení. Comeyho vymenoval do úradu v roku 2013 na desaťročné funkčné vtedajší prezident Barack Obama.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok