Rakúsky súd rozhodol, z Facebooku zmiznú nenávistné príspevky

TA3 ČTK
8.5.2017 22:32

Spoločnosť Facebook musí mazať nenávistné príspevky, potvrdil viedenský odvolací súd. Prevádzkovateľ sociálnej siete by mal byť podľa neho schopný proces odstraňovania nevhodných správ automatizovať, informovala agentúra Reuters.

Podnet podali aktivisti

Facebook má podľa rakúskeho súdu mazať všetky príspevky, ktoré sú považované za prejav nenávisti. Verdikt súdu tiež sprísňuje predchádzajúce rozhodnutie o povinnosti mazať tieto príspevky nielen v Rakúsku, ale naprieč celou internetovou platformou.

Podľa agentúry ide o víťazstvo aktivistov, ktorí sa usilujú o to, aby prevádzkovatelia sociálnych sietí bojovali proti tzv. trollovaniu, teda zapájaniu sa anonymných účastníkov do internetových diskusií za účelom vyprovokovať ostatných užívateľov k emotívnej odozve. V Rakúsku podali podnet Zelení po urážkach namierených na ich predsedníčku Evu Glawischnigovú.

Urážky, ako napríklad "zradkyňa národa" alebo "úplná blbka", boli šírené z falošného profilu na meno "Michaela Jašková", uviedla agentúra APA.

Navrhujú vysoké pokuty

Rakúski Zelení sa teraz budú usilovať o ešte prísnejší súdny výrok a záležitosť chcú predložiť najvyššiemu súdu. Facebook by potom podľa nich musel mazať nielen konkrétny príspevok, ale aj jemu podobné, a musel by identifikovať majiteľa falošných účtov. Facebook by mal tiež hradiť náklady spojené so žalobami na túto sociálnu sieť.

Aj v ostatných krajinách Európy zvažujú, ako donútiť Facebook, Google, Twitter a ďalšie internetové platformy k urýchlenému odstraňovaniu prejavu nenávisti alebo podnecovania násilia.

Nemecká vláda schválila plán, ktorý má umožniť ukladať prevádzkovateľom sociálnych sietí pokuty vo výške až 50 miliónov dolárov, pokiaľ nevhodné príspevky neodstráni. Celoeurópske pravidlá v tejto veci zvažuje aj Európska únia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok