V Jemene sa objavili podozrenia na choleru, obávajú sa epidémie

TA3 ČTK
8.5.2017 06:28

Stovky prípadov podozrenia na choleru zaznamenali v poslednej dobe v Jemene, krajine sužovanej už viac ako dva roky občianskou vojnou. Oznámili to jemenskí predstavitelia a zástupcovia organizácie Lekári bez hraníc v Saná.

V Jemene sa objavili podozrenia na choleru, obávajú sa epidémie
SITA/AP

V uliciach sa hromadia odpadky

V 12 provinciách, najmä na severe a západe krajiny, zaregistrovali 1.681 prípadov podozrenia na ochorenie cholerou, povedal povstalecký "minister zdravotníctva" Mohamed Hafaz, ktorého citovala agentúra Sabanews.net kontrolovaná rebelmi. Predstaviteľ MSF Ghasan abú Sar agentúre AFP povedal, že členovia jeho tímu ošetrili "najmenej 570 podozrivých prípadov cholery počas uplynulých troch týždňov" v niekoľkých oblastiach krajiny. Konkrétne menoval najmä provincie Ibb, Dalí a severnéj provincie Amran, Hadždž a Mahvít.

SAR dodal, že prípadov ochorenia cholerou v minulom týždni výrazne pribudlo a vyjadril obavy, že sa choroba mení v epidémiu. "Po dvoch rokoch vojny sa zdravotnícky systém zrútil, rad nemocníc sa zničil a zamestnanci ministerstva zdravotníctva veľa mesiacov nedostávajú plat," upozornil. Situácia sa podľa obyvateľov citovaných AFP zhoršila predovšetkým v hlavnom meste Saná, kde zametači už niekoľko dní štrajkujú za vyplatenie dlžných miezd. V dôsledku toho sa v uliciach mesta hromadia odpadky.

Konflikt má množstvo obetí

Konflikt medzi jemenskou vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího a menšinovými šiitmi trvá od roku 2014. Vládne jednotky majú teraz pod kontrolou zhruba 70 percent územia na juhu a východe krajiny, povstalci ovládajú severozápad vrátane metropoly Saná. Dočasným sídlom vládnych úradov je preto Aden.

Od jari 2015 pomáha vládnym jednotkám medzinárodná koalícia na čele so Saudskou Arábiou, šiitskych povstalcov podporuje Irán. Boje v Jemene si za posledné dva roky podľa Detského fondu OSN vyžiadali najmenej 7.700 obetí na životoch, vrátane najmenej 1.564 detí. Vyše dva milióny jemenských detí trpia akútnou podvýživou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok