Dánsky pivovar predstaví unikátne pivo, pri výrobe využil moč

TA3 ČTK
6.5.2017 10:38

Dánsky pivovar sa rozhodol využiť viac ako 50-tisíc litrov moču, ktorý zozbieral na hudobnom festivale v severnej Európe. Použiť ho chce na výrobu pivnej novinky zameranej na dobrodružnejších konzumentov.

Dánsky pivovar predstaví unikátne pivo, pri výrobe využil moč
SITA/AP

Pivo nebude obsahovať odpad

Pivo bude mať názor Pisner, čo je slovná hračka, ktorá kombinuje názor pilsner, ktorým sa označuje pivo z Plzne a slangový výraz pre močenie. Pivovar však upokojuje milovníkov piva, že jeho Pisner nebude obsahovať ľudský odpad, ale bude vyrobený zo sladovníckeho jačmeňa z polí, ktoré sú hnojené práve živinami ľudského moču, píše agentúra Reuters.

"Keď sa objavila správa, že sme začali variť Pisner, mnoho ľudí si myslelo, že filtrujeme moč, aby sme ho priamo naliali do piva, a to nás rozosmialo," povedal generálny riaditeľ pivovaru Norrebro Bryghus Henrik Vang.

Vyrobia desaťtisíce fliaš

Využitie ľudského odpadu ako hnojiva v takomto merítku je novinkou, hovorí Dánska rada pre poľnohospodárstvo a potraviny. Práve tá prišla s myšlienkou na výrobu toho, čo by sa nakoniec mohlo stať nezávislým pivom a celý projekt pomenovala beercycling.

Rada vyzbierala v roku 2015 od účastníkov festivalu v Roskilde 54-tisíc litrov moču. Na jar minulého roka bol moč použitý ako hnojivo a z takto pohnojených polí bolo zozbieraných 11 ton sladovníckeho jačmeňa. Pivovar očakáva, že z neho navarí približne 60-tisíc fliaš piva Pisner. Konečný produkt by mala verejnosť ochutnať v júni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok